Magyar gazdaság

Nagyot kaszál az állam cégei osztalékán

A tervezett 35,3 milliárd forinttal szemben a magyar állam – a napokban elkészült céges beszámolók tanúsága szerint – akár 78 milliárd osztalékjövedelemre is szert tehetne, ugyanis ennyire rúgott érdekeltségeinek tavalyi nyeresége. Az állam azonban nem minden forintot von el a cégektől, a tényleges osztalékbevétel ennél kevesebb lesz, ráadásul egy része a Corvinus Egyetem fenntartójához kerül.

Idén is a Mol Nyrt. a magyar állam legjövedelmezőbb cége, de a két állami mamut, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is messze a tervek felett jövedelmezett tavaly – derül ki a május végéig benyújtott cégbeszámolókból. A Mol Nyrt.-ben 25,24 százalékos az állam részesedése, a cég közgyűlése 142,5 forintos részvényenkénti kifizetéséről döntött, így a napokban az állam csak az olajcégtől 29,47 milliárd forint bevételre számíthat – ezzel a cég majdnem teljesítette az állami osztalékelvárásokat, hisz a 2019-es költségvetésben a teljes állami portfólióból 35,3 milliárd forintot reméltek. Az elmúlt hónapban az állam átadta a Mol Nyrt.-ben és a Richter Nyrt.-ben a 10-10 százalékos részesedését a Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, amely már jogosult a tavalyi eredmény után járó osztalékra, ami a Mol esetében 11,7 milliárd forint, vagyis a költségvetésbe 17,7 milliárd forint kerül. A költségvetés osztalékelvárásait minden évben ultrakonzervatívan tervezik meg, így gyakori a felülteljesítés: a Moltól a büdzsé 75 forintos részvényenkénti osztalékot remélt, ebből lett 142,5 forint. Nagyon jó évet zárt a százszázalékos állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. is, a cég tavaly 21,58 milliárd forintos nyereséget ért el, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az állami vagyonkezelőnél eredetileg 13 milliárd forint osztalékkal számoltak, amelyet 8,5 milliárd forinttal teljesített túl a cég. Ennek ellenére az állam csak 13 milliárd forintnyi osztalékot vesz ki a cégből, a fennmaradó 8,57 milliárdot a Szerencsejáték az eredménytartalékába helyezi – derül ki cégbírósághoz is benyújtott részvényesi határozatból, amelyet Bártfai-Mager Andrea állami vagyonpolitikáért

felelős miniszter jegyez.

Az elmúlt évtizedekben az állami portfólió legjövedelmezőbb cége az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt, 2013-ban például egymaga 43,3 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el. Az elmúlt években ez a fény némileg megkopott, előbb csökkent a nyeresége, majd 2016-ban veszteségbe fordult. Az elmúlt két évben viszont újra tisztes nyereséget termelt az MVM csoport: a 2017-es 14,4 milliárd után tavaly már 21,49 milliárd forintot ért el. A vagyonpolitikáért felelős miniszter határozatában nem rendelkezett a tavalyi eredmény felhasználásáról, így egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e osztalékfizetés a cégnél. A cégcsoport konszolidált eredményébe 56 cég működési eredményét vonták össze. A részletes adatokból kiderül, hogy a nyereség nagyobb részét az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 15,3 milliárd forintos korrigált adózott eredménye, a Mavir Zrt. 9 és a Magyar Földgáztároló Zrt. 7,4 milliárd forintos nyeresége biztosította. Ezzel szemben a cégcsoporton belül több veszteséges vállalat is volt, így például a holdingközpont MVM a maga mínusz 12 milliárd forintos korrigált adózott eredményével – így jött ki a csoportszinten 21,5 milliárdos nyereség.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is benyújtotta a mérlegét, amelyből az derül ki, hogy az állami kezeléséért felelős cég alig 6,4 millió forintos eredményt ért el, ami érdemben nem befolyásolja az állami vagyonból származó osztalékjövedelmet.

Ezek is érdekelhetik