Magyar gazdaság

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban összességében csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek és az olajos magvak árának a mérséklődésére.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a cukorral, a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer júniusi árindexe 173 pont lett, 0,3 százalékkal alacsonyabb a májusi 173,5 pontnál és ezzel lezárult egy öt hónapja folyamatosan tartó növekedés.

Éves összevetésben az index nem változott.

A múlt hónapban a tejtermékek ára 11,9 százalékkal esett májushoz képest, de így is 9,4 százalékkal magasabb az év eleji szinthez képest.

Fotó: VG/Kallus György

Idén júniusban az olajos magvak ára tavaly decemberi mélypontra csökkent, 1,6 százalékkal volt alacsonyabb a májusinál. A cukor ára májushoz képest 4,2 százalékkal, a húsé 1,5 százalékkal, a szemes termékeké pedig 6,7 százalékkal nőtt júniusban.

A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,685 milliárd tonna lesz, ami megegyezett a júniusi becsléssel, és 1,2 százalékkal nagyobb a tavalyi termésnél.

világpiac kerekedelem élelmiszerárak
Kapcsolódó cikkek