Magyar gazdaság

Érdemes előre betárazni papírokból a babaváró hitelhez

Nem mindegy, hogy a kormányzat által támogatott kölcsönt kérők folyamodványa mennyi idő alatt fut át a rendszeren, ezért jó, ha az ügyfél tudja, milyen igazolásokat kell bemutatnia.

A személyazonosításra alkal­mas igazolványok mellett az érvényes házassági anyakönyvi kivonat eredeti példányát, az utolsó három hónapot mutató bankszámlakivonatot, valamint harminc napnál nem régebbi társadalombiztosítási (adott esetben hallgatói) jogviszony-igazolást is be kell mutatnia a banknak, ha valaki babaváró támogatásért folyamodik. Az ügyfélnek ezeket minden esetben be kell nyújtania. Ez nem feltétlenül a feleség feladata, a férjre is vonatkozhat, attól függően, hogy ki minősül adós félnek.

Ennek eldöntését az is befolyásolja, hogy a feleség például táppénzen, cseden vagy gyesen van, ilyen esetekben ugyanis jellemzően csak a férj keresetét ismerik el a hazai pénzintézetek a kormányzat által támogatott kölcsön felvételekor.

Ha csak az egyik házasfél igazol jövedelmet, akkor minimum 130 ezer forint havi nettó jövedelem szükséges. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag magyar állampolgár Magyarországon szerzett bére fogadható el.

Forrás: MTI / Balázs Attila

Ha mégis elfogadják a szociális jellegű jövedelmeket, akkor ezeknek el kell érniük a mindenkori nettó összegét. A csedhez vagy a gyedhez államkincstári határozatot írnak elő, amelyen szerepel az összeg és a jogosultság időtartama. Családi pótléknál, valamint gyesnél saját névre szóló bankszámlakivonat szükséges, amelynél a jogosult neve és a számlatulajdonos azonos.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

igénylés dokumentáció babaváró
Kapcsolódó cikkek