Átlag körüli, esetleg valamelyest az alatti hozamra számítanak a tavaszi, korai vetésű vöröshagyma augusztus második felében kezdődő betakarításánál a termelők – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Vöröshagymából évente átlagosan 65-70 ezer tonna terem. Bár a termőterülete az elmúlt években esett, a hozamai emelkedtek a műszaki fejlesztések által. Tavaly mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát.
A hazai hagymatermesztés már a rendszerváltás óta folyamatosan visszaszorul, a jelenlegi hozam az éves 10-12 kilogrammos fejenkénti fogyasztás csupán 50-60 százalékát fedi le. A hazai termelők a NAK szakmai segítségével hagymainformációs bankot kívánnak létrehozni, hogy ezzel és fejlesztésekkel is javítsanak az importtal szembeni arányon, a hazai ellátásbiztonságon. Az adatbázist a kamara kezelné, abba a termelők önként adnának hozam- és minőségi adatokat, és megjelennének benne az áruházláncok igényei is. Az adatbázis erősítené a tervezhetőséget, egyben alapja lehetne a későbbi közös termelésszervezésnek és értékesítésnek, a kereslet és a kínálat összehangolásának.
Jelentősen megváltoztatta a piaci viszonyokat, hogy a vöröshagymát a korábbi évtizedek gyakorlatától eltérően ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai termelőknek a belpiacon a nagy hagymatermelő országok termékeivel, vagyis a lengyel, az osztrák, a német és a holland áruval kell versenyeznünk. A belföldi termékek arányának növeléséhez megfelelő fajtaválasztásra is szükség van.
A NAK égisze alatt 2017 tavaszán alakult hagyma munkacsoport szeretné elérni, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez javítani kell a tárolhatóságát is, hogy a minősége a betakarítás után öt-hat hónapon át megfeleljen a piaci igényeknek. Cél az is, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal eladni, s ehhez akkora tárolókapacitásokat kell kiépíteni, hogy január helyett március–áprilisig kitartson a termény.
A belföldi keresletnek csak az
50-60
százalékát elégíti ki
a magyar hagyma
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.