Magyar gazdaság

Hatodszor is az észt lett a világ legversenyképesebb adórendszere

2019-ben is az észt lett a világ legversenyképesebb adórendszere – immár hatodik alkalommal. A társasági adó a kulcs.

Valamit nagyon tudnak az észtek. Gyakran olvashatunk a sajtóban arról, hogy Észtország egymás után jön ki jobbnál jobb innovációkkal. Elég, ha kormányuk e-szolgáltatásaira gondolunk: e-közigazgatás, internetes szavazás, e-egészségügyi rendszer. Úgy tűnik, hogy az adózás terén is sikerült forradalmi újdonsággal előrukkolniuk. Ugyanis a Tax Foundation 2019-ben is az észt adórendszert választottak a legversenyképesebbnek az OECD országok közül, immár hatodik alkalommal – derült ki a novekedes.hu cikkéből.

A kulcs a társasági adó

Abban, hogy az övék a legjobb adórendszer, nagy szerepe van a társasági megreformálásának. Persze az elismerésben nagy szerepet játszik például az egykulcsos szja (20 százalék), a 20 százalékos áfa, de a leglényegesebb a társaságok cash flow alapú adóztatása.

De mi is ez a cash flow?

Cash flow vagyis pénzáram, amiből a szakirodalom többet is megkülönböztet, ám a leghosszabb ideje működő és legismertebb formája Észtországban működik. Ez pedig a tulajdonosoknak kiosztott adóztató cash flow adó: vagyis a 20 százalékos társasági adó csak akkor esedékes, amikor azt a társaság kiosztja a tulajdonosoknak.

Fotó: Shutterstock

Az észteknél a többi országban működő klasszikus társasági adóval szemben nem szükséges az időigényese adóalap kalkulációt elvégezni, elég a tulajdonosoknak kifizetett osztalékot megvizsgálni az adóalap megállapításához.

Ennek köszönhetően, míg az OECD-tagországokban működő társaságok átlagosan 44 órát fordítottak a társasági adótörvényeknek való megfelelésre 2018-ban, addig az észtek ezt 5 óra alatt lezongorázták.

Észtország 2000. január 1-el cserélte le a hagyományos társasági adóját cash flow alapú adóra az adórendszer egyszerűsítése, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése céljából.

adórendszer versenyképesség Észtország cash flow társasági adó
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek