BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé nőhet a juhhúsfogyasztás az EU-ban

Kiegyensúlyozott a belső kereslet, és az Európai Unió juh- és kecskehús-előállítása a jövő évtizedben várhatóan stabil marad – vetítette előre a kiskérődző-ágazatra vonatkozó piaci és jövedelem-előrejelzésében az Európai Bizottság.

A kiskérődző-ágazat 2019–2030 közötti helyzetéről szó­­ló előrejelzés szerint az Euró­pai Unió teljes juhállományára­ mintegy 3 százalékos csökkenés vár – idézte az Európai Bizottság szakmai anyagát az agrárkamara honlapja. A brüsszeli szakértők a piaci helyzet elemzésekor örvendetesnek nevezték, hogy az EU-ban az ökológiai gazdálkodás aránya − a szarvasmarha-ágazat mellett − a kis­kérődző-ágazatban már most is magas, e gazdaságok arányának növekedése azonban lelassulhat az előttünk álló évtizedben.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézete által készített piaci jelentés szerint az unióban a juh- és kecskehús fogyasztása az idén 2 százalékkal csökkenhet, 2020-ban pedig nem változik jelentősen.

Az egy főre jutó éves fogyasztás 1,7 kilogramm körül alakulhat az idén és a következő évben is.

Az uniós előrejelzés szerint 2030-ra a juhhúsfogyasztás fejenként 1,8 kilogrammra emelkedik az EU-ban, ami 6 százalékos növekedés lenne az idei értékhez képest.

Fotó: Gottwald Károly / Tolnai Népújság

Az uniós juhhúsfogyasztás a többi húshoz képest a legalacsonyabb a közösségben,

alakulására az árak változása valószínűleg mérsékelt hatást gyakorol. A következő évtizedben a fogyasztás a fejenkénti 1,8 kilogramm körül stagnál, az unióbeli juh- és kecskehúsfogyasztást hosszabb távon azonban élénkítheti az étkezési szokások megváltozása és a népesség változása. A juhhústermelés várhatóan viszonylag stabil marad, értéke a jelzett időszakban 950–965 ezer tonna között alakulhat. A legtöbb uniós tagállamban az ágazatot termeléshez kötött dotációkkal támogatják.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.