H. GY. | A nyolcvanas évek végéig kellene visszamenni ahhoz, hogy megértsük, nálunk miért hívják a török eredetű döner kebabot mindenhol gyrosnak, de nyugodtan hívhatnák akár shawarmának is. A gasztrotörténészek szerint az étel eredete a török döner kebab vagy kebab volt. A döner arra utal, hogy a húst nyársra húzzák, és egy hőforrás előtt addig forgatják, amíg át nem sül, majd a szélét apróra vágják és zöldségekkel, szósszal, kuszkusszal (török rizs) tálalják.
Levante történelmi földrajzi régióban, a Közel-Keleten mindenhol fogyasztják ezt az ételt, amely kis túlzással meghódította egész Európát. Nyugaton elsősorban a szírek és az arabok kínálják gyorsételként, nálunk a törökök, akik gyrosnak nevezik, pedig köztudottan legalább annyira gasztronacionalisták, mint az olaszok vagy a franciák.
A szóhasználatnak vélhetően az lehet az eredete, hogy a nyolcvanas évek végén, még az első (Régiposta utcai) McDonald’s megjelenése előtt elkezdett terjedni Budapesten a hamburger. Sorban álltak a legjobbakért. A hamburger lett az új lángos, amely megbolondította az egész fővárost. A gyorskaja minden mennyiségben eladható volt, különösen az első „Meki” megnyitása után. A belvárosban több ismert görög étterem is működött, ahol lehetett gyrost kapni. A hamburgerpiaci környezetben pedig jó ötletnek tűnt, hogy a gyrosból az eredeti recept szerint menő gyorsételt csinálnak. Ez is rabul ejtette a fővárosiakat. Annyira erős volt a neve, hogy a kilencvenes években megjelent török büfék képtelenek voltak a dönereket eladni, át kellett térniük a gyros elnevezésre. A Papnövelde utcában egy lelkes arab vendéglős a kilencvenes évek első felében megpróbálta a lehetetlent, és shawarmaként kezdte árulni a gyrost. Olyan bátor volt, hogy az étlapra tette a falafelt is, amelyet akkoriban nemigen ismertek Budapesten. Annyira nem ment az üzlet, hogy be kellett zárni.
Ma már nagyon kevés helyen lehet igazán jó dönerhez, azaz gyroshoz jutni. Ez az étel is elmagyarosodott. Eredetileg ugyanis bárányból készült, ma már a sertés kivételével szinte mindenből csinálják, legnépszerűbb a csirke, amely nagyon nem való ehhez az ételhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.