Magyar gazdaság

Még egyeztetnek a menetrendről

Továbbra is a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának napirendjén szerepel a 2018-ban kötött kétéves bérmegállapodás újratárgyalása.

Várhatóan ma dől el, hogy mi lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) további menetrendje, azaz hogy a felek újratárgyalják-e a 2018 végén kötött kétéves bérmegállapodás jövő évre vonatkozó passzusait. Mint ismert, ebben a kormány és a szakszervezetek megállapodtak arról, hogy 2019-ben, valamint a jövő évben is 8-8 százalékkal emelkedik a és a garantált bérminimum összege. Leszögezték továbbá azt is, hogy ha az éves makrogazdasági (versenyképesség, termelékenység) adatok valamelyike legalább 1 százalékos eltérést mutat, újra megnyitják a megállapodásról szóló tárgyalásokat.

„Jelenleg még várjuk a Pénzügyminisztérium 2020-as évre vonatkozó adatait, ezeket a mai napon kapjuk kézhez” – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Mint kifejtette, egyelőre nincs információjuk arról, hogy a VKF-ülést ne hívnák össze. A szakszervezeti vezető azután nyilatkozta ezt lapunknak, hogy a sajtóban körbejárt a hír: várhatóan nem kötnek új megállapodást a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek. Ezt arra alapozták, hogy a kormány azt nyilatkozta: év végéig csak abban az esetben hívnak össze VKF-ülést, ha azt a képviseletek maguk kezdeményezik. A kabinet ezt az érvényben lévő, kétéves megállapodással indokolta, valamint leszögezte, hogy ahogyan eddig, úgy most is a szociális partnereknek kell egyezségre jutniuk a kérdésben.

A Liga Szakszervezetek elnöke által elmondottakat Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke is megerősítette, szerinte ugyanis sokan félreértették a december 11-i ülésen történteket. „Az egyeztetések után pontosan meg szoktuk jelölni, hogy mikor ülnek össze legközelebb a VKF tagjai, ám ez most nem történt meg” – közölte. Szerinte ezen az egyeztetésen csak annyiban állapodtak meg a felek, hogy az újratárgyalás lehetőségét napirendre veszik, de megvárják a december 20-án megjelenő, 2020-ra vonatkozó makrogazdasági adatokat, és utána döntenek a további menetrendről. A jövő évre vonatkozó minimálbérek pontos összegét várhatóan a december utolsó napján megjelenő Magyar Közlönyben hirdetik ki.

Nem rajtuk múlik

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a munkáltatók álláspontja megszilárdult, és ragaszkodnak a szociális hozzájárulási (szocho) januári csökkentéséhez, amitől azonban a kormányzat továbbra is elzárkózik. A munkáltatók egyértelművé tették: a szocho-csökkentés időpontjának előrehozása nélkül a jelenlegi formában elfogadott megállapodást látják fenntarthatónak. Ezzel a minimálbér összege 2020-ban bruttó 161 ezer forintra, míg a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresettel rendelkezők érdemi többségének bérminimuma bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.

 

vkf 2020 minimálbér
Ezek is érdekelhetik