Magyar gazdaság

Az új kamattámogatott agrár-hitel erdőkre is igényelhető

Az Agrártárca összesen 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást.

Mezőgazdasági, erdőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokhoz egyaránt igényelhető már az OTP Agrárnál állami kamattámogatású beruházási A konstrukció segíthet az ágazat szereplőinek az uniós költségvetési ciklusok közötti átmeneti időszak bizonytalanságainak áthidalásában.

Összesen 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az Agrárminisztérium.

Az elmúlt években óriási fejlesztési hullám indult az agráriumban, amit jól mutat, hogy a növekedési hitelprogram legújabb szakaszának a mezőgazdaság a legnagyobb haszonélvezője: tavaly több mint 90 milliárd forintra kötöttek szerződést a szektor vállalkozásai. A következő uniós ciklusban azonban várhatóan kevesebb vissza nem térítendő támogatás érkezik az ágazatba, és a ciklusok közötti átmeneti időszak is bizonytalanságot jelent a piac szereplőinek.

Fotó: AFP

Részben ezen segíthet a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, valamint az erdőgazdaságoknak az Agrárminisztérium által meghirdetett kamattámogatási program, amelyre az OTP Agrár saját hitelkonstrukciót dolgozott ki. A beruházásokra igényelhető hitel amellett, hogy kedvezményes forrást biztosít a fejlesztésekhez, segíthet az érintett társaságoknak versenyképességük növelésében, valamint piaci pozícióik megtartásában.

„Számunkra is fontos, hogy ne lassuljon az elmúlt években tapasztalt fejlesztési lendület az agráriumban. Az új támogatási formának köszönhetően azonban a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megtarthatja, sőt növelheti versenyképességét a világpiacon. Sok vállalkozás számára nem is csupán lehetőség a fejlesztés, hanem kényszer, mert lépést kell tartani a piaci igényekkel és a versenytársakkal” – mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kamattámogatás azon időszakra nyújtható, amelynél a hiteldíj mértéke nem haladja meg az évi 2,5 százalékot, az állami kamattámogatás pedig az ügyleti kamat 80 százaléka, de maximum 2 százalékpont/év, így

az ügyfélnek legfeljebb évi 0,5 százalékos kamatot kell fizetnie.

A konstrukció minimum 3, maximum 10 évre folyósítható. A hitel összege minimum 3 millió forint, legfeljebb pedig elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében beruházásonként és ügyfelenként 1,3 milliárd Ft, míg az erdőgazdálkodáshoz és a mezőgazdasági termék feldolgozásához-, valamint forgalmazásához kapcsolódó beruházások esetében beruházásonként és ügyfelenként legfeljebb 2 milliárd Ft lehet.

Az Agrártárca összesen 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást.

A mikro, kis- és középvállalkozások elsődleges mezőgazdasági termeléshez, mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz és forgalmazáshoz, valamint erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó beruházásokhoz igényelhetik a hitelt.

Nagyvállalkozások területi megkötésekkel, új mezőgazdasági termék-feldolgozási, és -forgalmazási, illetve erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések esetében élhetnek a kamattámogatás lehetőségével.

támogatás erdőgazdaság agrártámogatás hitel agrártárca
Kapcsolódó cikkek