Magyar gazdaság

Oroszország még gondolkodik az OPEC+ javaslatán

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter szerint az OPEC-tagállamoknak és szövetségeseiknek nem kellene tovább korlátozni a kőolaj kitermelést.

Az orosz energetikai miniszter megerősítette pénteken, hogy pár napon belül, a piaci helyzet mélyreható elemzése után eldöntik, csatlakozik-e Oroszország a nagy kőolajexportáló országok kitermelésének további korlátozását célzó javaslathoz.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei a jövő hét végén dönthetnek a kitermeléskorlátozási megállapodásról, amelynek hatálya március végén jár le.

Az egyezmény betartásának felügyeletével megbízott közös monitoring bizottság csütörtökön

az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta átmeneti időre,

hogy ellensúlyozzák a Kínában kirobbant és gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járványnak az energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Ez a javaslat már így is kompromisszumos, ugyanis Szaúd-Arábia eredetileg 800 ezer hordós csökkentést akart elérni, míg Oroszország vonakodik bármilyen további korlátozástól.

Fotó: Xinhua/Xie Jianfe

Újságírók kérdéseire válaszolva Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kifejtette, hogy nem tart különösebben a kereslet csökkenésétől, ráadásul a kínálat növekedése is lassul, így

az OPEC-tagállamoknak és szövetségeseiknek nem kellene sietős módon tovább korlátozni a kitermelést.

Megítélése szerint az

új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány jelentéktelen mértékben, legfeljebb napi 150-200 ezer hordóval csökkentheti a globális keresletet idén.

Az orosz olajvállalatok adatai pedig arról tanúskodnak, hogy nem csökken a földgáz és a kőolaj iránti kínai kereslet, minden szállítás a korábbi ütemterveknek megfelelően történik. Mások jóval nagyobb hatásra számítanak. A BP brit olajkonszern például arra számít, hogy

az új tüdőgyulladás-járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet.

Novak beszélt arról is, hogy Oroszország várakozásai szerint az Egyesült Államokban lassul,

a tavalyi 1,3 millióról napi egymillió hordó alá mérséklődik az olajkitermelés növekedésének üteme idén.

Minél alacsonyabb lesz az ár, annál kevésbé nő az amerikai kitermelés – mondta Novak, hozzátéve, hogy Oroszországnak időre van szüksége a monitoring bizottság javaslatáról való döntéshez.

„A következő pár napban látnunk kell, hogy miként alakul a helyzet” – fogalmazott az orosz energetikai miniszter.

korlát OPEC koronavírus kőolajkitermelés Oroszország olaj
Kapcsolódó cikkek