Magyar gazdaság

Ellenszavazat nélkül döntöttek  az alapkamat tartásáról 

A monetáris tanács tagjai szerint figyelmet érdemel, hogy a gyorsan változó fejlemények milyen hatással lehetnek az inflációs kilátásokra.

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek februárban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat, és mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a február 25-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A tanácstagok a jegyzőkönyv szerint kiemelték, hogy a januári fogyasztóiár-index meghaladta a decemberi Inflációs jelentés előrejelzését. Úgy vélik, bár az átmenetileg kilépett a toleranciasávból, 2020 első negyedévének végére visszatér a sávon belülre, és

az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik.

A tanácstagok szerint ugyanakkor kiemelt figyelmet érdemel, hogy az elmúlt időszak gyorsan változó fejleményei milyen hatással lehetnek az inflációs kilátásokra és az azt övező kockázatokra.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Juhász Gábor

Egyetértettek abban, hogy a koronavírus lehetséges hatásainak nyomon követése a következő időszakban nagy jelentőséggel bír. Hangsúlyozták, hogy

a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció,

ezért amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a monetáris tanács kész minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni.

alapkamat 3 százalékos infláció Monetáris Tanács MNB
Kapcsolódó cikkek