Magyar gazdaság

Macron jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek

Az elmúlt napokban az egészségügyi dolgozók és orvosok többsége a védőfelszerelések hiányára és a munkaerőhiányra panaszkodott.

Emmanuel Macron francia elnök jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, illetve fizetésemelést az ezen szektorban dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt leginkább leterhelt kelet-franciaországi Mulhouse kórháza közelében szerdán megnyílt katonai tábori kórházban tett látogatásán.

Az államfő a francia televíziókban közvetített beszédében bejelentette, hogy

a járvány idejére minden egészségügyi dolgozó megemelt túlórapénzt és jutalmat kap. Köszönetet mondott a 40 ezer egészségügyi tartalékosnak, és annak a 100 ezer önkéntesnek, akik egy nap alatt jelentkeztek a kórházak toborzó akcióira.

A köztársasági elnök hosszan megemlékezett az egészségügyi dolgozókról, akik

több mint egy éve – függetlenül a koronavírus-járvány terjedésétől – tiltakoznak a közegészségügy alulfinanszírozottsága ellen.

Emmanuel Macron
Fotó: AFP

Az elmúlt napokban az egészségügyi dolgozók és orvosok többsége a védőfelszerelések hiányára és a munkaerőhiányra panaszkodott.

A francia köztársasági elnök megígérte: a közegészségügy „alapvető és tartós válaszra” számíthat a járvány után. Megemlítette azt is, hogy a megfertőződött egészségügyi dolgozók közül eddig öt orvos vesztette életét, és további hétszázan vannak súlyos állapotban.

Macron azt is bejelentette, hogy Résilience (Ellenállás) néven elindul az a művelet, amelynek keretében a hadsereget is mozgósítják a lakosság ellátására a járvány idején.

„Az egység és a bátorság segíthet minket győzelemre, még csak az elején vagyunk, de kitartunk” – fogalmazott Emmanuel Macron, többször hangoztatva, hogy Franciaország „háborúban áll” a koronavírussal szemben.

A szerda esti összesítés szerint

  • 1331-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 231-gyel több, mint kedd este.
  • A növekedés szinte azonos, mint az előző 24 órában, s Spanyolország és Olaszország után a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon.

  • A 25 233 regisztrált beteg közül
  • 11 539-en vannak kórházban,
  • közülük 2827-en intenzív osztályokon,
  • 311-gyel többen, mint az előző nap.
  • A kórházban ápoltak harmada 60 év alatti, jelentős többségük (59 százalék) 60 és 80 év közötti, s az elhunytak 86 százaléka 70 év feletti volt.

    koronavírus Franciaország Emannuel Macron
    Kapcsolódó cikkek