Magyar gazdaság

Számos jegybank kamatot csökkenthet hamarosan

A Goldman szerint muszáj enyhíteni azt a feszültséget, amit a koronavírus okoz a globális piacokon.

A világ számos jegybankja hamarosan kamatot csökkenthet, hogy enyhítse azt a feszültséget, amit a koronavírus okoz a globális piacokon – véli a Goldman Sachs.

A The Wall Street Journal című lap az amerikai befektetési bank véleményét idézve azt írta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a március 18-án záródó kétnapos ülésén, vagy akár még azt megelőzően

50 bázispontú kamatcsökkentésről dönthet és hasonló mértékű amerikai kamatvágást vár a második negyedévre is a Goldman.

Más piaci szereplők is kamatcsökkentéssel számolnak. Ezt jól jelzi, hogy már péntek délután a CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a határidős jegyzések 61,6 százalékra tették annak az esélyét, hogy a Fed március 18-án záródó kétnapos ülésén az alapkamatot 25 bázisponttal csökkenti a jelenlegi 1,50-1,75 százalékról, míg 38,4 százalék a valószínűsége egy ennél nagyobb, 50 bázispontú vágásnak.

Fotó: AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV

Hétfőn dél körül a határidős jegyzések még nagyobb,

már jórészt 75 bázispontú kamatvágást valószínűsítettek.

A korábban várthoz képest is nagyobb kamatcsökkentési várakozásban komoly szerepet játszott Jerome Powell, a Fed elnökének péntek esti közleménye, amiben jelezte, hogy „a Fed szorosan figyelemmel követi a koronavírussal kapcsolatos helyzetet, és hogy szükség esetén minden lehetséges eszközt felhasznál az amerikai gazdaság támogatása érdekében”.

A Goldman Sachs azzal számol, hogy

a Fed mellett, a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a brit, a norvég, az indiai, a dél-koreai és a svájci jegybank, valamint az Európai Központi Bank (EKB) is kamatot csökkent majd.

A Reuters hétfőn dél körül arról jelentett, hogy a piacok szerint az ausztrál központi bank már kedden, a kanadai pedig talán a hét második felében kamatot csökkent, miközben 50-50 százalékos esélyt látnak arra, hogy a jövő héten az EKB is kamatot mérsékel.

Fed kamatcsökkentés jegybank
Kapcsolódó cikkek