Magyar gazdaság

2021 elején közel hetvenmilliárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok

Négy lépcsőben építi vissza a kormány a 13. havi nyugdíjat

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvánnyal járó válság nehezen érinti a nyugdíjasokat is, nem csak lelkileg és fizikailag nehéz ez a mostani helyzet nekik. Ezért a kormány visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, a jogosultak 2021 elején negyedhavi juttatással számolhatnak. Ez nagyjából hetvenmilliárd forintot jelent – nyilatkozta a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek. Tállai András elmondta, hogy a folyamat végén, 2024-ben teljes havi összeget kapnak a nyugdíjasok.

Fokozatosan, négy lépcsőben visszaépíti a kormány a 13. havi nyugdíjat – az intézkedés mikéntjéről a pénzügyminiszter helyettese árult el részleteket. Tállai András államtitkár azzal kezdte, hogy

elsőként 2021 februárjában érkezik pénz ilyen címen a nyugdíjasokhoz, akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak.

Mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi összege, így kijelenthető, hogy

az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok.

Fotó: MTI Fotó: Varga György

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy két év múlva, vagyis 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak extra juttatásként, ezután a 2023-as kifizetés háromnegyed havi summának felel majd meg.

2024-ben a folyamat a végére ér, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz.

A 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek.

Az államtitkár szerint a 13. havi juttatás visszaállítása nem csak anyagi szempontból nevezhető jelentősnek. Az intézkedés pontos képet ad a kormány válságkezelési elképzeléseiről. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a gazdaság talpra állhasson, a társadalom anyagi helyzete pedig ne roggyanjon meg – vélekedett a miniszterhelyettes.

Szerinte ezt szolgálja megannyi utóbbi időben hozott döntés a kilakoltatások megállításától kezdve a kisvállalkozók adójának elengedésén és számos dolgozó járulékának csökkentésén keresztül a lejáró gyes-, gyed-, gyetjogosultságok meghosszabbításán át az egészségügyi béremelésig vagy a 13. havi nyugdíj visszavezetéséig.

A kormánynak most az a dolga, hogy az elrugaszkodáshoz szükséges anyagi eszközöket a gazdasági szereplők és a társadalom rendelkezésére bocsássa – mondta Tállai András.

Tállai András 13. havi nyugdíj negyedhavi jutattás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek