Magyar gazdaság

A közszolgáltató cégek vannak a legnehezebb helyzetben

Az állami vállalatok közül a közszolgáltató cégek vannak most a legnehezebb helyzetben, a válság pedig egyes társaságok jövőjét teljesen új alapokra helyezi majd – mondta a Figyelőnek adott interjúban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője. Bártfai-Mager Andrea hangsúlyozta azt is: az állami vagyon értéke jelenleg mintegy 18 ezer milliárd forint, s ebből 6 ezer milliárd a 2010 és 2018 közötti „növekmény”.

„Az állami társaságoktól folyamatosan érkeznek az adatok a bevételkiesés és az addicionális költségek mértékéről. Azzal számolunk, hogy reálisan az első negyedévi számok alapján, egy-másfél hónap múlva kapunk teljes képet arról, mit okozott a válság” – mondta a koronavírus-járvány kapcsán a miniszter.

Szerinte a járványhelyzet számos problémára, de egyben lehetőségre is rávilágított, például elkerülhetetlen a digitalizáció és az automatizáció felgyorsítása. A tárcavezető biztos abban, hogy a távmunka elrendelésével a most felhalmozódó tapasztalatok a munkaszervezés új dimenzióját nyitják meg.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az interjúban Bártfai-Mager Andrea beszélt arról is, hogy

az állami vagyon értéke ma közel 18 ezer milliárd forint.

Kiemelte, hogy 2010 és 2018 között 6000 milliárddal nőtt.

Mindez az átgondolt, ciklusokon átívelő, a vagyon értékét megőrizni és gyarapítani akaró gazdálkodás eredménye

– fogalmazott a miniszter.

Az állami vagyon tekintetében szerinte nincs limit, mivel ez nem egy statikus rendszer: mindig lesznek elemek, amelyek kikerülnek belőle, amelyek nem szolgálják az állami feladatok ellátását, míg a stratégiai vagyonelemek megtartása és bővítése folyamatos cél kell legyen. Hozzátette, hogy ez az újonnan jött krízis többek között arra is rámutatott, hogy a globalizált, összefonódó gazdaságok sérülékenysége miatt ki kell jelölni azokat a kulcsterületeket, amelyek itthon tartása stratégiai kérdés. „Ezért a kritikus infrastruktúrák nemzeti tulajdonba vétele jó döntés volt és továbbra is javasolt” – mondta a miniszter.

A teljes interjú a Figyelő csütörtöki számában olvasható

Bártfai-Mager Andrea Figyelő
Kapcsolódó cikkek