Magyar gazdaság

A második világháború óta nem volt ilyen gazdasági program Kanadában

A több mint 17 ezer milliárd forint értékű segélycsomag révén kifizetik a vállalatoknak az alkalmazottak munkabérének 75 százalékát.

Nagyszabású pénzügyi programot fogadott el helyi idő szerint szombaton a kanadai parlament a bérek támogatására. A második világháború óta legjelentősebb gazdasági programnak tartott intézkedés a vállatokat és alkalmazottaikat segíti a Covid-19-járvány okozta válság leküzdésében.

A parlament – amelynek az üléseit felfüggesztették – a húsvéti hétvégén rendkívüli ülést tartott a program elfogadása érdekében.

A 73 milliárd kanadai dollár (több mint 17 ezer milliárd forint) értékű segélycsomag révén – a tömeges elbocsátások elkerülése érdekében – kifizetik a vállalatoknak az alkalmazottak munkabérének 75 százalékát.

Justin Trudeau miniszterelnök is részt vett a parlamenti ülésen. Korábban egy hónapig házi karanténban volt a rezidenciájában, miután a felesége SARS-CoV-2 vírustesztje pozitív lett.

Először délután a képviselőház, majd este a szenátus is elfogadta az intézkedést. Trudeau kormányának nincs többsége a parlament alsóházában, de többnapos tárgyalás után az ellenzék is jóváhagyását adta az intézkedéshez. A társas elkülönítés miatt a legnagyobb pártok vezetőin kívül a 338 képviselő közül csak mintegy harmincan vettek részt az ülésen.

Justin Trudeau
Fotó: AFP

A két világháború idején Kanada által meghozott áldozatokra emlékeztetve Trudeau hangsúlyozta, hogy a vírus elleni harc „nem háború”, „de a csata nem kevésbé pusztító és veszélyes”.

A front ott van mindenütt, a házainkban, a kórházainkban, a rendelőintézeteinkben, a zöldségeseinknél, a gyógyszertárakban (...), azok, akik ott dolgoznak, korunk hősei

- mondta a kormányfő, aki figyelmeztetett, „hogy a helyzet romolhat, mielőtt még javulni kezdene”.

Ez a második pénzügyi segélycsomag, amelyet Trudeau kormánya javasolt a válság kezdete óta. Az intézkedés célja, hogy „lehetővé tegye a kanadaiak számára a munkahelyek megőrzését és hozzájutásukat a fizetéshez” – fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint a második világháború óta ez a legjelentősebb kanadai gazdasági program.

A 75 százalékos bérkiegészítés március 15-től visszamenőleg hatályos, három hónapra érvényes, és azok a cégek részesülnek benne, amelyek a bevételük legalább 15 százalékát elveszítették márciusban, illetve 30 százalékát áprilisban és májusban

- közölte Bill Morneau pénzügyminiszter.

A kanadai gazdaságban a múlt hónapban egymillió munkahely szűnt meg. Az országban helyi idő szerint szombat este 23 318 igazolt koronavírusos fertőzöttet és 702 halálesetet tartottak nyilván.

koronavírus Kanada gazdasági program
Kapcsolódó cikkek