Magyar gazdaság

Lengyelország érintetlenül vészelheti át a válságot

Amennyiben a globális recesszió az S&P által felvázolt forgatókönyv szerint zajlik le, az Lengyelország szuverén besorolását nem fogja befolyásolni.

Lengyelország gazdasága ellenállóképességének és széles költségvetési mozgásterének köszönhetően minden bizonnyal képes lesz elkerülni szuverén besorolásának rontását a koronavírus-járvány következményei miatt – jelentettek ki Karen Vartapetov, az S&P hitelminősítő intézet elemzője a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

Elmondása szerint Lengyelországot „nagyon erős pozícióban” találta a krízis. Amennyiben a járvány és a globális az S&P által felvázolt forgatókönyv szerint zajlik le,

az Lengyelország szuverén besorolását önmagában sem pozitív, sem negatív értelemben nem fogja befolyásolni.

Amennyiben az életbe léptetett rendkívüli lengyel költségvetési ösztönző intézkedések egyszeri lépésnek bizonyulnak, az S&P „egy barátságos kacsintással fog rábólintani” a besorolás tartására.

Az S&P elemzője szerint azzal a feltételezéssel élve, hogy a recessziót követően 2021-re a világszerte visszatér a normális kerékvágásba,

Lengyelország GDP-arányos államadóssága középtávon 50 százalék körül stabilizálódhat,

ami „megfelelően kezelhető” szint és összhangban van a meglévő szuverén besorolással.

A makrogazdasági alapokat értékelve Vartapetov kijelentette: „Bízunk a lengyel gazdaság állóképességében. A gazdaság jó erőben van a sokk elviseléséhez”. Hozzátette: ha a recesszió mélyebbnek bizonyul a jelzettnél, 2021-ben még azt is helyre lehet hozni.

Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP

Lengyelország széles költségvetési mozgástérrel rendelkezik, mivel GDP-arányos államadóssága regionális és globális összehasonlításban is viszonylag alacsonynak tekinthető és emellett tartalékai is meglehetősen magasak. Az S&P „kész átsiklani” költségvetési túllépések felett amennyiben azok átmenetinek bizonyulnak – mondta. „Amennyiben a költségvetési túllépéseket egyszeri tényezők okozzák, mint ahogy az idén is, amikor a kormány saját hatáskörén belül hoz gazdaságösztönző intézkedéseket, olyankor el tudunk tekinteni a költségvetési mutatók átmeneti romlásától.”

Lengyelország számára a nagy kockázatot ugyanaz jelenti, mint az egész világ számára: a járvány elhúzódása és valami „kevésbé barátságos” forgatókönyv bekövetkezése a feltételezett U-formájú fellendülésnél.

Az S&P „erős” világgazdasági fellendülésre számít 2021-ben. Bármi, ami ennél gyengébbnek bizonyul, az a költségvetési mutatók romlását és az eladósodás növekedését fogja maga után vonni. „A jelen helyzetben azonban ezzel nem számolunk” – szögezte le Vartapetov. „A mi forgatókönyvünk szerint a koronavírus-járvány rövid lefutású lesz és az év vége felé megindul a globális fellendülés.”

Az S&P hitelminősítő intézet két héttel ezelőtt erősítette meg Lengyelország „A mínusz” besorolását stabil kilátással.

Az intézet az idén 2 százalékos GDP-csökkenést vár Lengyelországban, 2021-ben pedig 5 százalékos növekedést. A járványvédelmi intézkedések 6 százalékra növelik majd a GDP-arányos költségvetési deficitet, a GDP-arányos államadósság pedig 50 százalék körül lesz majd az év végén.

járvány besorolás S&P Lengyelország
Kapcsolódó cikkek