Magyar gazdaság

Varga Mihály: négymillió munkavállalót érint majd az adócsökkentés

A tervezet három pontjában az adócsökkentés, a társasági adó kedvezménye és a bankokra kivetett járvánügyi különadó szerepel.

A koronavírus pénzügy hatásait csökkentő törvényjavaslatot nyújtott be a Pénzügyminisztérium – jelentette be Varga Mihály csütörtökön a Facebook-oldalán. A miniszter szerint a tervezet három lényeges könnyítést tartalmaz, amely „szinte kivétel nélkül” minden gazdasági szereplőt érint.

Elsőként a mintegy 300 ezer vállalkozást és mintegy négymillió munkavállalót érintő lényeges adókönnyítésként július 1-jétől a szociális hozzájárulás mértékét 2 százalékponttal csökkentik.

– jelentette ki a pénzügyminiszter. A javaslat biztosítja, hogy a csökkentés a járvány elmúltával is érvényben maradjon.

A szociális hozzájárulási két százalékpontos csökkentésével az ekhosok is jól járnak

– közölte.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) ugyancsak két százalékkal csökken. A csökkentés negyvenezer munkavállalót, köztük az újságírókat is érinti. Jövedelmük után a munkáltató az eddig fizetett 17 százalék után július elsejével 15 százalék járulékot kell fizetnie.

Mintegy 300 ezer kisadózónak nő az ellátási alapja. Annak a kisadózónak, aki 50 ezer forint tételes adót fizet, az ellátási alapja havi 98100 forintról 102 ezer forintra emelkedik, míg annak a katásnak, aki havi 75 ezer forint adót fizet, az ellátási alapja havi 164 ezer forintról 170 ezer forintra fog emelkedni.

Teljes társasági adó-mentesség járhat az újrabefektetett profitra, az újabb befektetést ösztönző intézkedés tízmilliárd forintot hagyhat a cégeknél.

Aki az elkövetkezendő négy évben – magyarországi beruházást tervező cégek esetében – a beruházásra fordítandó nyereség teljes adómentességben részesülhet.

Nemcsak a hazai vállalkozások élhetnek, de a külföldi székhelyű, de itthon is tevékenykedő cégek is dönthetnek úgy, hogy tavalyi nyereségüket nem külföldre viszik, hanem itthon fektetik be.

A beruházás megvalósítására négy év áll rendelkezésükre.

A tervezet harmadik pontja a bankok járványügyi különadójának visszatérítését jelenti.

A bankok általános közterheiken kívül 2010 óta járulnak hozzá különadóval a költségvetési bevételekhez. Idén több mint 270 milliárd forintot fizetnek be ez évben. A járványügyi különadót ezen felül fizetik be, mintegy 55 milliárd forint értékben. A benyújtott javaslat szerint a nagybevételű kiskereskedelmi láncok a járványt követően is hozzájárulnak a közterhekhez.

 

Kiemelt kép: Facebook/Varga Mihály

járványügyi különadó társasági adó szocho Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek