Magyar gazdaság

Dilemmában a vidék az újranyitás miatt

A kormány alapvetően nem tervezi, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben szigoríthassanak, de a következő két hét tapasztalatai ebben döntő fontosságúak lesznek.

Nehéz napokon vagyunk túl, de úgy tűnik, megérte – így kommentálta a koronavírussal szembeni védekezés mától érvényes lazítását a Világgazdaságnak a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly – aki Kaposvár polgármestere is. Arról beszélt, hogy változatlanul nagy odafigyeléssel és körültekintéssel kell eljárni, ezért ismételten felhívta a megyeszékhelyeken élők figyelmét az óvintézkedések betartására.

Szerinte a kormány eddig lehetőséget adott a polgármestereknek arra, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe véve döntsenek a korlátozásokról.

Hogy a későbbiekben szükség lesz-e erre, ennek kapcsán az első két hét tapasztalatai döntő fontosságúak

– fogalmazott.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Egyelőre azonban nem világos, hogy a települések vezetőinek a jövőben meddig terjednek majd a kompetenciáik: Gulyás Gergely kancellárminiszter és az Operatív Törzs (OT) is úgy nyilatkozott, nem tervezik, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben rendeletalkotási jogot kapjanak szigorúbb intézkedések meghozatalára. Ezért is érdekes a Fejér megyei Martonvásár helyzete, amely arra hivatkozva, hogy a budapesti agglomeráció része, a korábbi szabályok betartására kért minden helyi vállalkozást és vendéglátóhelyet.

Szita Károly a budapestiek és a Pest megyeiek – ahol hatályban maradtak a kijárási korlátozások – esetleges vidéki utazásairól azt mondta, bíznak abban, hogy nem fognak tömegek érkezni tartósan vidékre, ez közös felelősség. Hozzátette, hogy

a Balatonnál várhatóan növekedni fog a turisták száma.

Az OT és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a témában arra mutatott rá, hogy a Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat. Nem tanácsos vidékre utazniuk, ellenkező esetben szabálysértést követnek el. Konkrét szankciókat akkor nem neveztek meg az illetékesek.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Megyei Jogú Városok Szövetsége Balatoni Szövetség koronavírus újranyitás
Kapcsolódó cikkek