Magyar gazdaság

Drágább és lassabb a szállítás

A nemzetközi postaforgalomban útvonaltól függően 40-50 százalékos emeléstől ötszörös ugrásig terjed a szállítási költségek drágulása. Míg a távol-keleti csomagokra 3-8, addig az amerikaiakra akár 8-12 hetet is várni kell.

Magyarországon 3,3 millióan vásárolnak online, közülük kétmillióan (84 százalék) külföldről, Európán kívülről is rendelnek – közölte kutatási eredményét a Világgazdasággal a Magyar Posta. A határon túli e-kereskedelmi túlsúly miatt is lényeges, hogy a koronavírus megjelenése Európában óriási csapást mért a nemzetközi postai forgalomra. A légi járatok számának drasztikus csökkenésével több nemzetközi útvonal egyszerűen megszűnt, a rendelkezésre állók pedig magasabb költséggel működnek. A szállítás a Magyar Posta szerint

útvonaltól függően a 40-50 százalékos emelkedéstől az ötszörös megugrásig terjedően drágul. Eközben visszaesett a forgalom, ezért a bevétel is jóval kisebb, ráadásul a járvány a szolgáltatóknak extra kiadásokat okoz.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az unión kívülről érkező, online rendelt termékek nagy része az Egyesült Államokból és a Távol-Keletről, főként Kínából származik – mondta a Világgazdaságnak Fucskó Ádám, a Magyar Posta nemzetközi csomagokkal foglalkozó osztályvezetője.

A távol-keleti küldemények kiszállítási ideje jelenleg 3-8 hét, az amerikaiaké 8-12 hét, de ez sincs kőbe vésve.

Fucskó Ádám rávilágított, hogy kiszámíthatatlan a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett működő Nemzetközi Posta Kicserélő Központ terhelése is: voltak napok, amikor légi úton egyáltalán nem érkezett küldemény, de közúton is alig, máskor viszont a napi átlag többszörösét kellett az üzemnek feldolgoznia.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

szállítás csomag Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek