Magyar gazdaság

Állja a sarat a Magyar Állampapír Plusz

Egy évvel indulását követően a háztartások teljes állampapír-megtakarításaiknak már több mint felét tartják a Magyar Állampapír Pluszban.

Egy évvel indulását követően a háztartások teljes állampapír-megtakarításaiknak már több mint felét tartják a Pluszban

– jelentette be Varga Mihály a MÁP+ kibocsájtásának első évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszter kiemelte: a koronavírus megjelenésével volt ugyan némi megtorpanás az értékesítésben, a Magyar Plusz szaldója azonban továbbra is pozitív, az értékesített állomány meghaladja a 4400 milliárd forintot.

Sokan kongatták a vészharangokat a koronavírus-járvány alatt a MÁP+ felett, de a számok azt mutatják, hogy ez a befektetési forma a magyar gazdasághoz hasonlóan válságállónak bizonyult – mondta el Varga Mihály kiemelve: az állampapír sikere a magyar emberek, a hazai és külföldi befektetők bizalmát mutatja a kormány válságkezelő intézkedései és gazdaságpolitikája iránt. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a legfrissebb adatok szerint

4,407 milliárd forintos állománnyal büszkélkedhet a MÁP+, ezen belül a postai papír 151 milliárd forint értékben kelt el novemberi indulása óta.

Varga Mihály kijelentette: az államadósságot és annak finanszírozását tekintve a kormány céljai nem változtak. Szemben a 2010-es 80 százalék feletti aránnyal, a tavalyi év végére az államadósság a bruttó hazai termék 66,3 százalékára mérséklődött. Ez az ötödik legnagyobb mértékű adósságcsökkentés az Európai Unióban.

Fotó: Kallus György / VG

Emellett a GDP-arányos államadósság csökkenő trendje az idei átmeneti megakadást követően 2021-től visszatér, így

2024-re az adósságráta a 60 százalékos referenciaérték alá kerülhet

– magyarázta a pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: látványosan emelkedett a lakosság részvétele is az államadósság finanszírozásában, ami a 2010-es 3 százalékról, 26 százalékra emelkedett. A járványhelyzet ellenére mostanra a lakosság kezében lévő állampapír állomány összességében 8 241 milliárd forintot tesz ki, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 2 150 milliárd forinttal emelkedett. A MÁP+ tehát rövid időn belül a legkeresettebb lakossági állampapírrá vált, és kevesebb, mint fél év elég volt ahhoz, hogy a legnagyobb állománnyal rendelkező lakossági papír legyen.

MÁP+ Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek