Magyar gazdaság

Egészségügyi eszközök szempontjából önellátóvá kell válnunk

A kormány 50 milliárdos keretösszegű tömeggyártási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére.

A magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a járványhelyzet világossá tette hogy megfelelő egészségügyi eszközök gyártása nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország.

Megerősített hazai egészségügyi gyártás nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország, ha a globális ellátási láncok időlegesen megszakadnak

– emelte ki Varga Mihály.

Mint mondta:

a kormány célja, hogy felkészüljön egy esetleges következő járványhelyzetre, valamint arra, hogy folyamatosan biztosítható legyen az egészségügyi ellátás.

Varga Mihály
Fotó: Varga Mihály / Facebook

A kórházi adósságrendezéskor megkezdett munkát folytatva a Pénzügyminisztérium egyeztetéseket folytatott olyan egészségipari szereplőkkel, akikkel lehetőség van a szükséges kapacitások megteremtésére.

Magyarországnak ezért az az érdeke, hogy egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján meghatároztuk az egészségügyben használt kritikus termékköröket, amelyekre természeti, ipari vagy biológiai katasztrófa, esetén egy országnak szüksége lehet – fejtette ki a miniszter hozzátéve, hogy a programnak köszönhetően ezekből önellátó lesz Magyarország.

A kormány ennek értelmében 50 milliárdos keretösszegű tömeggyártási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére. A támogatásból a meglévő gyártók, bővíthetik kapacitásaikat,

de zöldmezős beruházással új gyárak is épülhetnek.

A támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítése is létrejöhet.

„Folyamatosan egyeztetünk olyan hazai egészségügyi szereplőkkel, akikkel lehetőség van a szükséges kapacitások megteremtésére.”

PM egészségügyi eszközök Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek