Bár a koronavírus-járvány a világban továbbra is érezteti hatását, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által rendszeresen kiadott élelmiszerár-index júniusban, idén első alkalommal, emelkedett – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A nemzetközi szervezet szerint 2020 júniusában az élelmiszer-alapanyagok globális árának trendtörő emelkedését a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árának fellendülése okozta. A FAO adatai szerint a gabonafélék és a hús piacán azonban a legtöbb ár csökkenő tendenciát mutatott, ami szoros összefüggésben van a világjárvány által okozta piaci bizonytalanságokkal. A legkeresettebb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árait nyomon követő FAO élelmiszerár-indexe júniusban átlagosan 93,2 pont volt, 2,4 százalékkal magasabb, mint az előző hónapban.
A FAO növényiolajár-indexe júniusban 11,3 százalékkal növekedett, mindezt pedig azok után, hogy négy egymást követő hónapban csökkent. A visszalendülést elsősorban a pálmaolaj árának hirtelen emelkedése okozta. Ez a globális importkereslet megnövekedésének a következménye, mivel számos országban enyhültek a Covid–19-járvány miatti korlátozásokból fakadó leállások. Emellett a szója-, a napraforgó- és a repceolaj ára is emelkedett.
A FAO által számított cukorárindex júniusban 10,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Ennek magyarázata, hogy a kőolaj áremelkedése erőteljesen támogatta a cukorpiacot, arra ösztönözve a brazil cukorgyárakat, hogy a cukornádkészletekből többet használjanak fel etanol előállítására a cukor helyett, ezáltal befolyásolva a cukor exportjának elérhetőségét és az árakat.
A tejipari árindex májushoz képest 4 százalékkal emelkedett, ez volt az első emelkedés négy hónap után. Megnövekedett az azonnali piaci importkereslet, ami támaszt adott az áremelkedéseknek. A kereslet főleg a Közel-Keletről és Kelet-Ázsiából jelentkezett, miközben Európában szezonálisan csökkent a kínálat, és Óceániában is korlátozottan álltak rendelkezésre készletek.
A gabonaárindex májustól 0,6 százalékkal csökkent.
A búzaárak júniusi csökkenését részben az északi féltekén begyűjtött új termés és számos nagyobb exportáló ország, köztük a fekete-tengeri régió javuló termelési kilátásai okozták.
A FAO húsárindexe 0,6 százalékkal esett májushoz képest, átlagosan 6 százalékkal a 2019. júniusi érték alá. A szarvasmarhahús és a baromfi árai csökkentek, nagyrészt a nagyobb termelő régiók exportelérhetőségének növekedése miatt, míg a sertéshús ára kissé emelkedett, főként Európában, a járvány miatti piaci korlátozások további enyhítésére számítva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.