BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júniusi áremelkedés a globális élelmiszerpiacon

Bár a koronavírus-járvány a világban továbbra is érezteti hatását, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által rendszeresen kiadott élelmiszerár-index júniusban, idén első alkalommal, emelkedett – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A nemzetközi szervezet szerint 2020 júniusában az élelmiszer-alapanyagok globális árának trendtörő emelkedését a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árának fellendülése okozta. A FAO adatai szerint a gabonafélék és a hús piacán azonban a legtöbb ár csökkenő tendenciát mutatott, ami szoros összefüggésben van a világjárvány által okozta piaci bizonytalanságokkal. A legkeresettebb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árait nyomon követő FAO élelmiszerár-indexe júniusban átlagosan 93,2 pont volt, 2,4 százalékkal magasabb, mint az előző hónapban.

A FAO növényiolajár-indexe júniusban 11,3 százalékkal növekedett, mindezt pedig azok után, hogy négy egymást követő hónapban csökkent. A visszalendülést elsősorban a pálmaolaj árának hirtelen emelkedése okozta. Ez a globális importkereslet megnövekedésének a következménye, mivel számos országban enyhültek a Covid–19-járvány miatti korlátozásokból fakadó leállások. Emellett a szója-, a napraforgó- és a repceolaj ára is emelkedett.

A FAO által számított cukorárindex júniusban 10,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Ennek magyarázata, hogy a kőolaj áremelkedése erőteljesen támogatta a cukorpiacot, arra ösztönözve a brazil cukorgyárakat, hogy a cukornádkészletekből többet használjanak fel etanol előállítására a cukor helyett, ezáltal befolyásolva a cukor exportjának elérhetőségét és az árakat.

A tejipari árindex májushoz képest 4 százalékkal emelkedett, ez volt az első emelkedés négy hónap után. Megnövekedett az azonnali piaci importkereslet, ami támaszt adott az áremelkedéseknek. A kereslet főleg a Közel-Keletről és Kelet-Ázsiából jelentkezett, miközben Európában szezonálisan csökkent a kínálat, és Óceániában is korlátozottan álltak rendelkezésre készletek.

A gabonaárindex májustól 0,6 százalékkal csökkent.

A búzaárak júniusi csökkenését részben az északi féltekén begyűjtött új termés és számos nagyobb exportáló ország, köztük a fekete-tengeri régió javuló termelési kilátásai okozták.

A FAO húsárindexe 0,6 százalékkal esett májushoz képest, átlagosan 6 százalékkal a 2019. júniusi érték alá. A szarvasmarhahús és a baromfi árai csökkentek, nagyrészt a nagyobb termelő régiók exportelérhetőségének növekedése miatt, míg a sertéshús ára kissé emelkedett, főként Európában, a járvány miatti piaci korlátozások további enyhítésére számítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.