Magyar gazdaság

Veszélyesek az online megoldások a szerencsejáték-iparágban

A koronavírus-járvány számos iparágat erősen sújtott, többek között a szerencsejáték-iparágat is, ami hónapokra leállt, azóta lassan lábadozik. A szektor online fogadási alternatívákat kínál, a szakértők viszont a virtuális fogadások veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A Las Vegas Strip kaszinóiban júniusban 61,4 százalékkal, 238,3 millió dollárra csökkent a nyeremények összege (gaming win) az előző év azonos időszakához képest.

Bár júniusban Nevada államban a kaszinók zöld utat kaptak az újranyitásra és több mint 400 licencelt létesítmény kezdhette újra a működését, a március közepe óta tartó leállás komoly károkat okozott a cégeknek. A kaszinók tömegesen zártak be és elbocsátások voltak jellemzőek a szektorban.

A kaszinók júniusi újranyitása során az üzemeltetőknek komoly közegészségügyi előírások betartását írták elő, mint például a látogatók számának korlátozása, az asztalok folyamatos fertőtlenítése, a vendégek és a dolgozók belépés előtti hőmérsékletmérése. Az intézkedések ellenére messze elmaradt a látogatók száma a korábbi évekhez képest – derül ki az amerikai szerencsejáték felügyelet (Gaming Control Board) közleményéből.

Nevada államban a júniusi nyeremények (gaming win) értéke 45,5 százalékkal esett vissza a korábbi év azonos időszakához viszonyítva, amikor 566,8 millió dollár volt ez az érték.

Az elmúlt hónapokban a kaszinók igazodtak a megváltozott körülményekhez, a helyszíni szerencsejáték alternatívájaként mobil és internet platformokon kínáltak fogadási lehetőségeket. Ez kedvezett a játékkedvelő közönség számára, akinek az elmúlt hónapok különösen nehezen teltek, az élő sportesemények elmaradtak.

Ők csak virtuális közvetítéseket követhettek, illetve számukra az alternatív szórakozási lehetőséget az online gaming lehetőségek és virtuális sportfogadások széles tárháza jelentette. Ez kedvezett az online fogadás elterjedésének, amit szintén segített a koronavírus-járvány hatásra 70 százalékkal menövekedett internethasználat, derül ki a Forbes felméréséből.

Így a virtuális szerencsejáték-iparág bevétele New Jersey államban már márciusban 25 százalékkal emelkedett, a cégek 12-13 millió dolláros bevételnövekedést tapasztaltak.

A megváltozott fogadási környezet viszont veszélyes azokra nézve, akik hajlamosak a szerencsejáték-függőségre – írja a Deutsche Welle, hiszen a gyakori szerencsejáték mentális problémákat okozhat. Az angliai Szerencsejáték Bizottság felméréséből kiderül, hogy a fogadók 1,2 százaléka tapasztal mentális problémákat, míg ha az online fogadást nézzük, ez a szám már 2,5 százalékra növekszik.

Fotó: Ronda Churchill / AFP

Az online fogadások, roulette és virtuális nyerőgépek esetében még magasabb ez a szám. Ebben az esetben a játékosok 9,2 százaléka hajlamos a függőséggel kapcsolatos mentális problémákra.

Ezért számos ország megkérdőjelezi az online fogadásra buzdító reklámok etikusságát, hiszen ezek a reklámok félrevezetőek lehetnek és azt a hamis elképzelést terjesztik, hogy az online fogadások gyors pénzszerzési lehetőségek.

Ezért több ország korlátozó intézkedéseket tett az elmúlt időszakban. A belga játékfelügyeleti szerv 500 eurós heti játéklimitet hirdetett ki, míg a spanyol kormány a szerencsejátékkal kapcsolatos hirdetéseket korlátozta, azokat a 13 és 17 óra közötti idősávba szorította be. Litvánia pedig még tovább ment, és teljesen betiltotta az online fogadással kapcsolatos hirdetéseket a pandémiás időszak végéig.

járvány Las Vegas szerencsejáték felügyelet
Kapcsolódó cikkek