Magyar gazdaság

A Fitch és az S&P is megerősítette a magyar adósosztályzatot

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) – ha a gazdaságot nem érik a Covid-19-járványhoz hasonló további sokkok – 2022 elejére, a legtöbb térségbeli országot megelőzve újból eléri a járvány előtti szintjét.

Az S&P előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 2020 egészében 5 százalékot meghaladó mértékben csökken, a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány meghaladja a 6 százalékot.

A Standard & Poor's alapeseti prognózisa ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaságban már jövőre kilábalás kezdődik.

A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 5,9 százalékkal csökken, jövőre 5,4 százalékkal növekszik.

A Fitch és az S&P már végzett az idei évre

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok mindkét idei felülvizsgálatára ugyanazt a napot, február 14-ét és augusztus 14-ét jelölte ki, vagyis ez a két cég pénteken végzi el Magyarország államadós-besorolásának idei második vizsgálatát.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 27-én szerepelt; legközelebb szeptember 25-én kerül sorra.

  • A Moody’s az idei első, márciusi időpontban nem vizsgálta érdemben Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást a „Baa3” szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.
  • A Standard & Poor’s a februári időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.
  • A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén „BBB” fokozatú államadós-besorolását.
  • A Standard & Poor’s április végi lépése nyomán

    a magyar államadós-besorolás kilátása jelenleg mindhárom hitelminősítőnél stabil.

    A Moody’s Investors Service ugyanakkor az S&P és a Fitch osztályzatánál egy fokozattal alacsonyabb, „Baa3” – a másik két cég módszertanában „BBB mínusz”-nak megfelelő – besorolást tart érvényben Magyarországra.

    hitelminősítés
    Kapcsolódó cikkek