Magyar gazdaság

Padlóra küldte a magyar gazdaságot a koronavírus

A 10,5 százalékos várakozáshoz képest több mint 3 százalékponttal nagyobb volt a magyar gazdaság visszaesése. A 2008-ban kirobbant világválságkor sem zuhant ekkorát a GDP. A Pénzügyminisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az uniós átlagnál. Elemzők szerint a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta a valóság.

Az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a A magyar GDP a 2008-2009-es világválság idején sem zuhant ekkorát, mint most a második negyedévben: 2009 második negyedévében volt az elmúlt évtizedek legnagyobb visszaesése, de akkor is „csak” 7,9 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

Az adat jelentősen, mintegy 3,1 százalékponttal rosszabb a Világgazdaság 10,5 százalékos konszenzusánál, igaz, az elemzők jelezték, hogy a megszokotthoz képest sokkal nagyobb bizonytalansággal szembesültek a prognózis megalkotásakor.

Bajban van az EU gazdasága

Meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye az euróövezetben a második negyedévben. Negyedéves összevetésben csak a spanyol gazdaság gyengült jobban a magyarénál.

A KSH kommentárja szerint az ipar és szolgáltatások húzták vissza legnagyobb mértékben a GDP-t.

Az első félévben 6,1 százalékkal maradt el a magyar gazdaság teljesítménye 2019 január-júniusától.

Az előző negyedévhez képest 14,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, a konszenzus 11,6 százalékot jelzett előre.

A gazdaság 14,4 százalékos visszaesését várta Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese, ezzel a konszenzusunk legpontosabb előrejelzését adta. Az ipar 5,7 százalékponttal, a szolgáltatások 5,8 százalékponttal, míg a termékadók 2,1 százalékponttal húzhatták vissza a GDP-t a szakértő előzetes prognózisa szerint.

Fotó: Shutterstock

Az első negyedévben még nőtt a magyar gazdaság

A GDP volumene az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szezonálisan, naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 2,0 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent.

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta – írta korábbi jelentésében a KSH.

PM: ellenállóbbnak bizonyult a magyar gazdaság az uniós átlagnál

A koronavírus-járvány eddig példátlan mértékben csökkentette az tagállamainak gazdasági teljesítményét. Az adatok azt mutatják, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az Európai Unió átlagánál, de ezzel együtt a magyar bruttó hazai termék 13,6 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – írja közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Magyarország a koronavírussal szemben a legjobban védekező országok közé tartozik, amelyhez szükségesek voltak élet-, és egészségvédelem miatt időben meghozott, a járvány terjedését akadályozó intézkedések. A mostani visszaesést megelőzően Magyarország gazdasága erős alapokon állt, 2013-tól kezdve kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést mutatott – írja a PM.

Azonban a külső sokkhatás, a koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta a bővülési folyamatokat. az elmúlt években kiválóan teljesítő magyar gazdaság számos ágazatában esett vissza a kibocsátás: az ipar a gyárleállások miatt áprilisban és májusban éves alapon 30 százalékot meghaladó visszaesést szenvedett el, míg áprilisban például 97 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma.

A korona-válságból történő kilábalást segíti az Európai Unióban is példaértékű – a bruttó hazai termék 20 százalékát elérő – gazdaságvédelmi akcióterv is, amelynek célja, hogy a magyar gazdaság mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és a jövő évben újra 5 százalék körüli növekedést érjen el.

Többek között az időben meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhető, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az Európai Unió átlagánál: az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok gazdaságai átlagosan 14,4 százalékkal csökkentek. Ezáltal a magyar gazdaság az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben.

Elemzők: a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta a valóság

A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni – kezdő kommentárját Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, kiemelve, hogy

mindkét adat (a negyedéves alapon mért 14,5 százalékos, valamint az éves alapon mért 13,6 százalékos visszaesés) negatív rekordot jelent, messze túlmutatva az eddig látott bármilyen recesszión.

A mai adat egyben azt is jelenti, hogy immáron hivatalosan is technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Virovácz szerint „öröm az ürömben”, hogy a legfrissebb adatok alapján júliusban már zajlott a kilábalás, köszönhetően az enyhülő járványvédelmi intézkedéseknek.

Fotó: KSH

A vírus terjedésének bizonytalansága miatt és a részletes adatok hiányában rendkívül nehéz megjósolni, hogy milyen gyors lehet a kilábalás. Az ING-nél jelenleg arra számítanak, hogy a következő negyedévekben a GDP ismét bővülhet negyedéves összevetésben. Az eddigi mínusz 5,1 százalékos 2020-as GDP előrejelzésüket azonban lefelé módosítják: várhatóan inkább 5,5–7,5 százalék közé tehető majd az egész éves Jövőre – a koronavírus fejlemények függvényében – valahol 3–5 százalék között lehet a Mindezek alapján a legjobb forgatókönyv is azt mutatja, hogy 2022 végére érheti el a magyar GDP a válság előtti szintjét – közölte Virovácz Péter.

2016-os szintre esett vissza a magyar gazdaság

A várakozásoknál messze nagyobb mértékben, zuhant a hazai GDP a második negyedévben így a magyar gazdaság megközelítően a 2016 második negyedév szintjére eshetett vissza – írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A járvány terjedése ellen március közepétől életbe léptetett korlátozások, egyes szolgáltatások, valamint az autógyártás teljes leállása áprilisban meredek visszaesést okozott, azonban a korlátozások fokozatos, és egyelőre részleges feloldásával, valamint az autógyártás újraindulásával már a negyedév közepétől éles felpattanást mutatott a gazdaság, ami a harmadik negyedéves adatokban látványosan meg fog jelenni.

Fotó: KSH

Mint írja, a leggyorsabban a kiskereskedelem és más személyes szolgáltatások álltak helyre, az autógyártók pedig július végére érték el a járvány előtti termelési szintet. A vendéglátás a második negyedévben közel 50 százalékkal esett vissza, azonban júliusban a vendéglátók árbevétele már alig 10 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. A szálláshelyszolgáltatás szinte teljesen leállt áprilisban, azonban a belföldi turizmus élénkülése már látszott a júniusi adatokban, noha kifejezetten kedvezőtlen időjárás volt. A vidéki, főleg tóparti szálláshelyforgalom július-augusztusban meghaladhatja a tavalyi szintet. Ezzel szemben a külföldi vendégforgalom csak minimálisan kezdett javulni, ami látszik a budapesti szálláshelyek, valamint idegenforgalomhoz kapcsolódó más szolgáltatások 90-95 százalékos visszaesésében. A nagy rendezvények, fesztiválok, kiállítások, vásárok, konferenciák elmaradása szintén hozzájárul az idegenforgalom, valamint az érintett ágazatok teljes visszaeséséhez. Ugyanakkor a hazai háztartások itthon költhetik el a külföldi nyaralásra szánt pénzüket, ami kisrészben ellensúlyozhatja a külföldi vendégek elmaradását. A nemzetközi turizmus a leendő vakcina tömeges alkalmazásáig nem fog magához térni, a járvány egyes európai országokban ismételt felfutása is éppen ehhez köthető.

Jöhet a felpattanás

A magas frekvenciájú, valós idejű adatok szerint a harmadik negyedév elejére a gazdasági tevékenység visszaesése 3-4 százalékra mérséklődött, augusztusban pedig tovább javulhatott a gazdaság teljesítménye, amit alátámaszt az áramfogyasztás éves szintű megugrása is. Így a Takarékbanknál

a harmadik negyedévben már érdemi felpattanásra számítanak, a GDP visszaesése 3 százalék közelébe enyhülhet, majd a kilábalás lassabban, de folytatódhat, döntően a járvány második hullámának erősségétől függően.

A kilábalást a vártnál jóval gyorsabb helyreállása is támogatja. A tavaszihoz hasonló korlátozásokra nem számítanak, mivel mind az egészségügy, mind a társadalom messze jobban fel van készülve, az egészségügyi berendezések, védőfelszerelések beszerzése nagyságrendekkel javította az ellenálló képességet, így a jelenlegi védekezéssel és távolságtartási gyakorlattal talán elkerülhető a járvány súlyosabb elterjedése. Az ipar leállására már nem számítanak, az újabb korlátozások a szórakozás különböző formáira terjedhetnek ki, ugyanakkor lassíthatják a kilábalást Suppan Gergely szerint.

Az idei visszaesés mértékét jelentősen, 3,9 százalékra rontja a Takarékbank a korábbi 3,2 százalékos várakozásukhoz képest, azonban az alacsonyabb bázis miatt a jövő évi növekedést érdemben, 7,2 százalékra javítják a korábbi 6,3 százalékos várakozásukról.

Az idei alacsony bázis miatt a jövő évi második negyedévben a GDP növekedése elérheti a 18 százalékot is. A járvány esetleges súlyosabb második hulláma lassíthatja a kilábalást, így a kockázatok lefelé mutatnak – zárja kommentárját az elemző.

GDP koronavírus növekedés
Kapcsolódó cikkek