Magyar gazdaság

Két számjegyű lehetett a magyar gazdaság visszaesése

Mind az előző évhez, mind a január–márciusi időszakhoz képest két számjegyű mértékben zsugorodhatott a bruttó hazai termék a Világgazdaság konszenzusa szerint.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékkal maradhatott el a tavalyitól, az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással igazítottan 11,6 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság. Idén 4,3 százalékkal maradhat el a a 2019-estől – hasonló mértékű gazdasági krízisre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa –, jövőre 4,5 százalékos felpattanás várható. A szakértők többsége aránylag gyors talpra állásra számít, már 2021-ben elérhetjük a 2019 végi gazdasági teljesítményt, sőt sokan már a jövő év elején erre számítanak. Ám van, aki szerint csak 2023-ra éri el a GDP a tavaly év végi szintet. Az elemzői előrejelzések nem számolnak második járványhullámmal. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 3 százalékos visszaesésről beszélt nemrég, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban korábban már jelezte, hogy inkább 5 százalék körül alakulhat a GDP csökkenése.

A Központi Statisztikai Hivatal holnap teszi közzé az első becslését.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ha ősszel ismét nagyobb járványügyi korlátozások lesznek, a GDP 3,7 százalék helyett 7,4 százalékkal eshet vissza 2020-ban, a jövő évi felpattanás pedig 3,9 százalék helyett mindössze 1,8 százalék lehet Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese szerint. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője aláhúzta: a technikai biztosra vehető, vagyis egymást követő két negyedévben csökkenhet a GDP. A felpattanást fűti az elmaradt fogyasztás pótlása és a gazdaságpolitikai intézkedések. Az ING Bank elemzője hozzáfűzte: mindezek kifutásával az év vége felé és a jövő év elejére fogjuk pontosan látni a válság okozta sebek mélységét.

A vártnál jóval kisebb munkanélküliségnek tudható be, hogy a fogyasztás lendületes maradt, és a prognózishoz képest kedvezőbben alakult – jelezte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az építőipar májusi megingása azonban a beruházások mérséklődését jelzi.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

GDP kilábalás koronavírus visszaesés
Kapcsolódó cikkek