Magyar gazdaság

Az egyenlőtlenség fékezi a fogyasztást

A túlzott gazdagság és a nagy szegénység egyaránt ronthatja a gazdasági teljesítményt, ellenben a széles középréteg a válságok során is segítheti a gyorsabb kilábalást.

A széles társadalmi középosztály segíti elsősorban a gazdasági növekedést, és kedvező a fogyasztás szempontjából

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Inflációs jelentésének keretes írása kapcsán, amelyben a jegybank a társadalmi egyenlőtlenségek kérdésével foglalkozott.

Az MNB szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy ugyan a piacgazdaság elengedhetetlen velejárója a társadalmi egyenlőtlenség, azonban ennek túlzott szintje fékezi a bruttó hazai termék (GDP) növekedését és a gazdasági felzárkózást.

Fotó: CARL DE SOUZA Photo by CARL DE SOUZA / AFP

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője rávilágított:

egy gazdaság felzárkózási szakaszában jellemzően nem elkerülhető az egyenlőtlenségek növekedése, azonban ennek mértékét a gazdaságpolitika mérsékelheti.

A jövedelmek egyenlőtlen eloszlása visszafogja a megtakarításokat, a fogyasztást, és egy gazdasági válság esetén – ahogy ezt idén is láthattuk – a szegényebb rétegek kerülnek bajba leginkább. A szakértő rámutatott, hogy egy homogénebb társadalmat könnyebb gazdaságpolitikai eszközökkel segíteni olyan válságokban, mint amilyet például a koronavírus-járvány kiváltott.

A középréteg erősítése gazdaságpolitikai célként jelenik meg, ez ugyanis felzárkózási lehetőség a szegényebb rétegeknek

– magyarázta Virovácz Péter. Az egyenlőtlen társadalmakban jellemzően gondot okoz, hogy nincs kitörési lehetőség a lecsúszott rétegek számára. Az ING Bank szakembere aláhúzta: az alsó jövedelmi tizedbe tartozók jövedelmük tetemes részét fordítják fogyasztásra, amikor a bevételük emelkedik, azt jellemzően szintén ilyen célra fordítják, pörgetve a gazdaságot. A K&H Bank elemzője arra is kitért, hogy a gazdagok megtakarításai az adóoptimalizálás miatt sokszor külföldre, adóparadicsomokba vándorolnak, ami kifejezetten kedvezőtlen a gazdaság számára.

 

A teljes cikk a csütörtöki számában olvasható

gazdagság Magyar Nemzeti Bank
Kapcsolódó cikkek