Magyar gazdaság

Itthon és a régióban is a GDP, valamint az infláció lesz a fókuszban

Az inflációs mutató mellett az Egyesült Államokból számos fontos adat érkezik. A magyar adatok közül kiemelhető a várhatóan 10 százalékot meghaladóan zsugorodó második negyedéves GDP.

A KSH pénteken teszi közzé a második negyedéves előzetes adatát. Eppich Győző, az OTP elemzője felhívta a figyelmet, hogy még ezelőtt több fontos konjunktúraadatot ismerhetünk meg: jön a júniusi építőipari adat, és közlik az ipari termelés részletes iparági bontását is. Az elemzői konszenzus és az OTP várakozása egyaránt 10,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít a második negyedévben, azonban az előbb említett, érkező adatok még módosíthatják a várakozásokat. Az OTP szerint az eddig ismert havi konjunktúraadatok alapján a kiugróan negatív kimenetelű éves szcenáriót – 7-8 százalék körüli visszaesés – nagyon nagy valószínűséggel ki lehet zárni. Eppich Győző hozzáteszi: az éves teljesítmény szempontjából kritikus lesz, hogy a harmadik negyedévben is a május–júniusban látott ütemben tud-e folytatódni a kilábalás. A magyar GDP-adaton túl régiós GDP- és inflációs adatok is érkeznek. Holnap a júliusi fogyasztói árak statisztikáit teszi közzé a KSH (erről a második oldalon közlünk átfogó ismertetést).

Az Egyesült Államokban is az árnövekedés ütemére figyelünk. A várakozások szerint a héten az amerikai inflációban nem lesz érdemi meglepetés. Az olaj árának emelkedése miatt az 0,6 százalékról 0,8 százalékra emelkedhet, míg a maginfláció továbbra is 1,1-1,2 százalék körül maradhat. Tehát az OTP heti makrogazdasági előzetese szerint a bejövő adatok várhatóan megerősítik azt az irányvonalat, hogy a jegybank továbbra is teljes erejével a gazdaság élénkítésére koncentráljon. A múlt héten meglepetésre csökkent az új munkanélkülisegély-kérelmek száma az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a fertőzésszámok – bár mérséklődő trendet mutatnak – még mindig rendkívül magasak. Az e heti adatok esetében fontos lesz figyelni, hogy tovább csökken-e a mutató. Ha igen, az Módos Dániel, az OTP elemzője szerint azt jelezheti, hogy az esetszámok emelkedése a nyár közepén csak mérsékelten érinthette a gazdasági aktivitást.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

heti makronaptár
Kapcsolódó cikkek