Magyar gazdaság

Recesszió nélkül megúszhatja Szerbia

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Szerbia gazdasága az idei év első felét 0,9 százalékos zsugo­rodással zárta, ami Ana Brnabic kormányfő szerint a vártnál jobb eredmény, és az ország makrogazdasági mutatószámai is jobbak a prognózisoknál.

Amikor a világ legerősebb gazdaságai két számjegyű csökkenést szenvednek el, Szerbia júniusban 0,1 százalékos növekedést ért el

– mondta a miniszterelnök. Az év első negyedévében 5 százalékos volt a növekedés, a második negyedévet 6,5 százalékos GDP-csökkenéssel zárta az ország.

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

A kormányfő értékelése szerint a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági válság ellenére Szerbiában stabil a foglalkoztatottak száma.

A tavalyi év második negyedévéhez képest az idei év első negyedévében a foglalkoztatottak száma 1,6 százalékkal nőtt.

Brnabic azt is bejelentette, hogy szeptemberben és októberben még néhány, a szerb gazdaság számára fontos új üzem alapkövét teszik majd le. A legjelentősebb beruházások is folytatódnak a vasúti és a közúti infrastruktúra és az energetika terén. A miniszterelnök hangsúlyozta: a megkérdezett vállalatok 94 százaléka nem tervez létszámcsökkentést a harmadik negyedévben.

Korábban az államfő is úgy nyilatkozott, hogy Szerbia gazdasága az évet jó eséllyel stagnálással zárja, ami kiváló eredmény lenne, hiszen a legtöbb gazdaság akár két számjegyű visszaesést is produkálhat, ha a mostani trendek folytatódnak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

 

Szerbia koronavírus Európa 2020-as Innovációs Fővárosa válság recesszió
Kapcsolódó cikkek