Magyar gazdaság

Várható volt a hitelminősítők döntése

A szakértő szerint az utóbbi évek során a hitelminősítők mindig azt hangsúlyozták, hogy a hosszú távú folyamatokat vizsgálják, ezért nem meglepő a döntés.

A várakozásoknak megfelelően döntöttek a nagy hitelminősítők, amikor nem változtattak Magyarország adósbesorolásán – közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője arra reagálva, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

Molnár Dániel kiemelte:

az utóbbi évek során a hitelminősítők mindig azt hangsúlyozták, hogy a hosszú távú folyamatokat vizsgálják,

az eltérés ettől a gyakorlattól nagy meglepetést okozott volna. Az elemző szerint a hitelminősítés fenntartása mellett szólt, hogy a magyar gazdaság erős fundamentumokkal lépett be a válságba.

A 2008-as válság óta eltelt időszakban jelentősen csökkent az államadósság devizaaránya, illetve mérséklődött a külföldi kézben lévő államadósság részaránya is – hangsúlyozta. Molnár Dániel úgy fogalmazott: mindkét tényező hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság hosszú távon is finanszírozható maradjon. A Fitch Ratings és a Standard & Poor's péntek este közölte, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát.

Fotó: AFP

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

A magyar államadós-besorolás kilátása jelenleg mindhárom globális piacvezető hitelminősítőnél stabil.

A harmadik nagy hitelminősítő, Moody's Investors Service ugyanakkor az S&P és a Fitch osztályzatánál egy fokozattal alacsonyabb, „Baa3” besorolást tart érvényben Magyarországra, a legközelebbi felülvizsgálatot szeptember 25-ére tűzték ki.

Péntek késő este jött ki a jelentés, hogy a Fitch és az S&P is megerősítette a magyar adósosztályzatot.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek