Magyar gazdaság

Kína felfuttatja a hidrogén-meghajtású autók terjedését

Egy új kínai tervezet értelmében az önkormányzatok és a vállalatok támogatásra számíthatnak hidrogéncellás járművásárlás esetén.

A kínai autógyártók bejelentették, hogy növelni szeretnék a hidrogén-meghajtású járművek eladását – írja a Reuters.

Ez jelenleg egy meglehetősen apró szegmense a világ legnagyobb autópiacának. A tervet várhatóan a kínai kormány is támogatja majd és a későbbiekben a hónap során várható új szabályozás ez ügyben.

A SAIC Motor kína legnagyobb autógyártója – amely olyan cégeket tudhat partnerének, mint a Volkswagen és a General Motors – vasárnap bejelentette, hogy 10 ezer hidrogéncellás autót tervez eladni 2025-ig.

A BAIC alá tartozó haszongépjárműgyártó, a Beiqi Foton Motor 2023-ig 4000, 2025-ig 15 000 ilyen járművet kíván értékesíteni.

A bejelentéseket azután tették, hogy egy kínai pénzügyminisztériumi tisztviselő szeptember elején azt mondta: Kína új csomagot vezet be a hidrogén üzemanyagcellás járművek támogatására.

Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB/AFP

Kínában jelenleg több mint 7000 hidrogénüzemű jármű van forgalomban, és több mint 4 millió elektromos és hibrid autó.

Az elektromos járművek támogatására vonatkozó jelenlegi szabályok is nyújtanak támogatást az értékesítéshez. De az új tervezet megkövetelné, hogy a helyi önkormányzatok és a vállalatok átdolgozzák a szállítmányozást és az iparág számára is megfelelő üzleti modellt építsenek ki.

A lap forrásai szerint a hatóságok már ebben a hónapban bejelenthetnek új szabályozást.

Az új szabályozást tesztelő városok között valószínűleg Peking, Sanghaj, valamint az északi Shanxi és a keleti Jiangsu tartományok vesznek részt, ezt azonban az illetékesek nem erősítették meg.

Néhány globális autógyártó, köztük a Toyota és a Hyundai szintén bejelentette a hidrogénüzemű járművekkel kapcsolatos terveit.

hidrogén-meghajtású autó hidrogéncellás járművek támogatás Kína
Kapcsolódó cikkek