Magyar gazdaság

Luxusutazások helyett jakuzzi

Minden korábbinál nagyobb volumenben jelentkezett a megrendelők körében az otthoni wellness megteremtése iránti igény.

Jótékonyan hatott a lakberendezési piacra a karantén időszaka, a bezártság hónapjaiban érzékelhetően megnőtt a lakásfelújításba kezdők száma – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke.

Ráadásul nemcsak a kisebb-nagyobb esztétikai felújítások és korszerűsítések iránti kereslet élénkült meg, hanem minden korábbinál nagyobb volumenben jelentkezett a megrendelők körében az otthoni wellness megteremtése iránti igény.

Rendkívül kelendőnek bizonyultak a jakuzzik:

a sok millió forintból kialakítható pihenőövezetekre elsősorban azok kezdtek el most költeni, akik az idén nem tudtak elutazni például luxushajózásra vagy többhetes vakációra valamelyik álomszigetre, és a bankszámlájukon maradt útiköltséget az otthoni komfortfokozat növelésére fordították.

Megélénkült az érdeklődés a kerti játszóterek és a gyerekszoba-berendezések iránt is, vagyis az otthon maradó gyerekek szórakoztatási lehetőségeiről is igyekeznek gondoskodni a szülők.

Fotó: Shutterstock

Sem a tervezői, sem a kivitelezői árak nem csökkentek az idén, bár nem is emelkedtek számottevően. A külföldről hazatért szakemberek jelenléte nem enyhített a szakemberhiányon, és a jó mesterekre akár egy évet is várni kell. A lakberendezők többsége sem tud rövid távra megbízást felvenni.

A felpörgő lakossági piac mellett új és jelentős nagyságrendű megrendelést céges megbízói kör is megjelent a lakberendezőknél a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésére kiírt pályázatok révén.

A kisebb magánszálláshelyek és panziók fejlesztésére, bővítésére adott állami támogatások nyomán jelentős számú megrendeléshez jutottak a lakberendezők is.

A koronavírus-járvány hatását mindezek miatt egyelőre nem érzik a szakemberek, akiket a digitalizáció fejlődése is segít. Az online tanácsadást és tervezést a 3D-s szkennelési technika olyannyira megkönnyíti, hogy akár a helyszín személyes szemrevételezése nélkül is lehetséges már komplex egyedi terveket készíteni távmunkában.

Ez az online munkára korlátozódó időszakokban is folyamatos munkalehetőséget teremtett a piacon, amelyre a járvány második hulláma, a rendezvények korlátozása jelentene veszélyt.

Ács Erzsébet szerint a tavasszal lefújt konferenciák, kiállítások és a személyes üzleti megbeszélések lehetősége rendkívüli módon hiányzik a lakberendezői szakmának.

„Teljes gőzzel készülünk a szeptember végi hagyományos szövetségi rendezvényünkre – emelte ki –, és részt veszünk az őszre halasztott Construma és Otthon Design kiállításon is.”

lakberendezés LOSZ lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek