Magyar gazdaság

A kormány 350 forintos euróval tervezi az új ciklus forrásait

Az előttünk álló 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban a támogatási fókusz a gazdaságfejlesztésen és a családtámogatáson marad, a reálgazdaságba áramló forrásokat pedig alapjaiban határozza meg a versenyképesség növelése, melynek egyik fő eszköze a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek előtérbe helyezése.  

A 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus forrásainak tervezett felhasználását 350 forintos euróárfolyammal készíti elő a kormány

– közölte Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a következő hét év európai uniós forrásainak tervezett felhasználásáról tartott háttérbeszélgetésen. Az ITM szakpolitikusa előrebocsátotta, hogy a partnerségi megállapodás brüsszeli jóváhagyása után az egyes operatív programok elfogadása a jövő nyárra várható, ettől függetlenül 2021 első negyedévében már megjelennek az első új pályázatok a magyar költségvetés kockázatára és terhére.

Az intézményrendszer fő irányvonalai változatlanok maradnak, hiszen a 2014-2020-as uniós ciklusban bizonyította létjogosultságát a meglévő modell

– húzta alá Ágostházy Szabolcs. Kifejtette, hogy a 2021-2027-es időszakban lényegében ugyanaz a hét operatív program határozza meg a források felhasználását, igaz, az egyes programok neve és tartalmi összetétele részben változhat.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A támogatási fókusz a gazdaságfejlesztésen és a családtámogatáson marad, a reálgazdaságba áramló forrásokat alapjaiban határozza meg a versenyképesség növelése, ennek érdekében pedig a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek előtérbe helyezése.

A tartalmi részletekről kiderült, hogy

a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) helyébe a Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program lép, ez a láb felel majd az összes EU-s forrás 30 százalékáért.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív programot (Kehop) a Green Deal törekvéseivel összhangban a Zöld infrastruktúra operatív program váltja fel, amelyre 19 százalékos részarány jut. A további meghatározó fejlesztési csomagok közül a korábbi 13 helyett 20 százalékos súlya lesz a terület- és településfejlesztésnek, akárcsak a mobilitásnak, amely az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) utódjának tekinthető. Mindemellett jut forrás dedikáltan humán tőkére és digitalizációra, mint ahogy akvakultúrára is.

uniós források GINOP ITM
Kapcsolódó cikkek