Magyar gazdaság

A zöld pénzügyeké a jövő

Az MNB gazdasági konferenciáján megfogalmazódott a koronavírus-járvány fájdalmas pénzügyi következményeiből való „zöld kilábalás” terve.

Az MNB és az EBRD által szervezett, Magyarország köztársasági elnökének fővédnökségével ma megtartott online nemzetközi zöld pénzügyi konferencia fókuszában a klímaváltozás negatív gazdasági hatásainak felmérése, számszerűsítése, illetve – a COVID-járványból való „zöld kilábalás” érdekében – a megújuló energiatermelés és az energiahatékonysági beruházások finanszírozása állt.

Az MNB rövidesen a zöld vállalati hitelezést támogató új banki tőkekövetelmény-kedvezményeket vezet be,

miközben saját működése is száz százalékban karbonsemlegessé válik.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A koronavírus (COVID) járvány ellenére sem szabad megfeledkezni a klímaváltozás problémájáról, s további intézkedésekkel kell ösztönözni a piaci szereplőket a zöld finanszírozás erősítésére. A magyar jegybank ehhez a zöld vállalati hitelezést támogató új tőkekövetelmény kedvezmény bevezetését tervezi, mely

első lépésben a beruházásokra és a zöld kötvények vásárlására terjed majd ki

– jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.

Az alelnök elmondta: az MNB – példát mutatva a pénzügyi szektoroknak – maga is teljesen karbonsemlegessé válik, már a 2020. évi kibocsátását is ellentételezi jövő évi ökológiai beruházások segítségével. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenteni tervezi kibocsátását, elsősorban azzal, hogy energiafogyasztását zöld energiára cseréli le. Az MNB egyúttal bátorítja, hogy a pénzügyi szervezetek minél többen fogjanak hasonló, a hazai természeti környezetben „hasznosuló” ellentételezési beruházásba.

Az MNB által a tavalyi zöld pénzügyi konferencia emissziójának ellentételezésére használt megoldást a WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin mutatta be. Pavan Sukhdev, a WWF globális elnöke előadásában kifejtette:

a COVID-járvány is fájdalmasan alátámasztja a hagyományos gazdasági modell felülvizsgálatának szükségességét, sürgősségét.

Az eseményen több előadás is foglalkozott a környezeti eredetű pénzügyi kockázatokkal. Ma Jun, a Kínai Jegybank elnöki főtanácsadója, valamint Jo Paisley, a GARP intézet elnöke beszédükben hangsúlyozták, hogy a pénzügyi intézmények elkezdték felmérni és beépíteni kockázatkezelésükbe a klímaváltozás okozta negatív hatásokat, de még rengeteg, ráadásul sürgős tennivaló lenne e téren. Az EBRD részéről Mattia Romani ügyvezető igazgató elmondta, hogy intézménye milyen megoldásokkal segíti Közép-Kelet-Európában a bankok és a vállalatok átállását a zöld működésre.

A konferencia második felének fókuszában a COVID-járványból való kilábalás „zöldítése” állt. Gurbuz Gonul, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség nemzetközi együttműködésért felelős igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy

a megújuló energiaforrások térnyerése nemcsak energetikai és klímaelőnyökkel, de foglalkoztatási, életminőségbeli és egyéb társadalmi hasznokkal is jár,

amelyek kiaknázásához a mostani járványhelyzet lehetőséget teremtene. Sean Kindey, a Climate Bonds Initiative, a világ legjelentősebb zöld kötvényekkel foglalkozó intézetének társalapítója és vezérigazgatója előadásában a zöld kötvénypiac globális trendjeit mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy ezen új típusú instrumentumok növekedését a COVID-járvány sem tudta megtörni.

A befektetői oldalt reprezentáló Raiffeisen Capital Management, a kibocsátói oldalt képviselő szlovén megújuló energiacég, a Gen-I, valamint a hitelesítési oldalt megjelenítő Deloitte részvételével zajló záró panelbeszélgetés a zöld kötvényekben rejlő közép-európai potenciált taglalta, rámutatva, hogy a térségben szükséges klímabarát beruházásokhoz új forrásokat mobilizálhatnak a zöld kötvények.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld pénzügyek
Kapcsolódó cikkek