BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az import mennyiségétől függ, lesz-e idén drágulás

A korábbi évek átlagos termésének a fele, vagyis mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke elmondta, hogy a terméskiesést döntően a tavaszi fagyok okozták, de a néhány hete tapasztalható extrém csapadékos időjárás is nagyban hátráltatta a betakarítást. A tavalyihoz hasonlóan idén is nagy károkat okozott a dióburok-fúrólégy, amelynek kártétele elsősorban a Dunántúlra jellemző, a keleti országrészben egyelőre mérsékelt az előfordulása. Ez a kártevő éppen azoknak a szórványültetvényeknek, vadon termő fáknak vagy alacsony ráfordítással gondozott ültetvényeknek a termését károsította leginkább, ahonnan a dióbél jelentős része származik, és ez a kínálat további csökkenéséhez vezethet.

A héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára mindezek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. A szárítatlan, nyers héjas dió nettó termelői ára kilogrammonként 450 forint körül alakul, ami megegyezik az előző évivel. A dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között volt, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően bruttó 2500–4000 forint között alakult. A dióbél piaca novemberben szokott felélénkülni, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja. A héjas dió importja elenyésző mennyiségű, de a dióbél behozatala évente 1000–1500 tonna között van, elsősorban a román és az ukrán piacról érkezik a termés.

Az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint – az idén 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye 871 és 646 hektárral. A magyarországi termőterület folyamatosan nő: tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, de ma már 8300 hektáron termesztenek diót, ebből a termőkorú ültetvények területe 5-6 ezer hektár. Az előállított dió termelési értéke évente 4-6 milliárd forintot tesz ki.

A magyar dió úgynevezett rés­piaci és prémiumkategóriás terméknek számít az európai piacon, ahová jóval a fő európai termesztő Franciaországból származó és az olcsó kaliforniai importdió megjelenése előtt kerül. Magyarország évente 1500–2700 tonna száraz héjas diót exportál 1,3–2,5 milliárd forint értékben, míg a dióbélexportból, amely 1500–2000 tonna, 2,5–3,5 milliárd forint származik. Exportunk fő célországai Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.