Magyar gazdaság

Befűtik Paks II. újabb referenciablokkját

A Leningrádi Atomerőmű újabb reaktorának növelik a teljesítményét, a kereskedelmi üzem jövőre indul.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése során épült 6-os blokk névleges teljesítményét 1 százalékról 35-45 százalékra emelik az illetékes orosz hatóság, a Rosztyehnadzor engedélyével. Az intézkedés magyar szempontból azért nagy horderejű, mert a Paks II. atomerőmű tervei a leningrádi létesítmény terveinek módosításával készülnek, vagyis

éppen Paks II. referenciaerőművének állítják üzembe a második blokkját.

A felterhelés után majd elindítják a turbinagenerátor gépegységet, a méréseket követően pedig, még az ősszel az orosz villamosenergia-átviteli hálózatra is rákapcsolják a blokkot.

Fotó: Paks2.hu

A fentiekről a leningrádi projekt mögött álló Roszatom tájékoztatta közleményében a Világgazdaságot. A Roszatom a Paks II. beruházás fővállalkozója is. A közleményben a Leningrádi Atomerőmű igazgatója, Vlagyimir Pereguda kifejtette:

mindössze néhány lépésre vagyunk egy újabb, modern, orosz atomerőműblokk üzemkezdetétől.

A következő fél évben ellenőrzik a technológiai rendszerek és a biztonsági rendszer működését, és fokozatosan növelik a blokk villamos teljesítményét a névleges, 1200 megawattosra. A jövő év elején megkezdjük a kereskedelmi üzemet, és ezzel naponta 28 millió kilowattóra áramot táplálunk majd a villamosenergia-átviteli hálózatba – tette hozzá Pereguda.

Az új VVER-1200-as egység üzembe helyezése 2020. július 19-én kezdődött, miután a reaktorba behelyezték az első üzemanyagkötegeket. A fizikai indítás során a reaktor elérte az első kritikusságot, azaz a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet, amelynek során az aktív zónájának neutronfizikai jellemző megfelelnek a tervben szereplő paramétereknek.

A tesztek ugyancsak igazolták, hogy a automatikus reaktorvédelmi rendszerek és a blokk ellenőrző és biztonsági rendszerei hatékonyan és megbízhatóan működnek.

A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkja 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, felváltva a Leningrádi Atomerőmű RBMK-1000-es típusú reaktorral szerelt 2-es

blokkját, amely 45 éven át termelt. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés szintén VVER-1200-as reaktorral rendelkező 1-es blokkja (a Leningrádi 5-ös blokk) 2018 óta kereskedelmi

üzemben termel.

Paks II. Leningrádi atomerőmű Roszatom
Kapcsolódó cikkek