Magyar gazdaság

Felgyorsult a digitalizáció: a dolgozók húzzák a rövidebbet?

Mit mutat az IBM felsővezetők körében végzett globális felmérése?

A vállalatok számára napjainkban nem elsősorban a technológiai elmaradottság, hanem a szervezeti struktúra bonyolultsága, a szükséges készségek hiánya és a dolgozók „kiégése” jelenti a fejlődés legnagyobb kihívásá – derül ki az IBM „A COVID-19 és az üzleti élet jövője” című tanulmányából.

10 vállalatból 6 felgyorsította a digitális transzformációt a COVID-19 járvány miatt

- világít rá az IBM felsővezetők körében végzett globális felmérése. A cégvezetők 66 százaléka úgy nyilatkozott, hogy számos olyan változást sikerült megvalósítani, amelyet korábban a technológiai lemaradás és az alkalmazottak ellenállása miatt nem tudtak véghez vinni.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a megkérdezett cégvezetők napjaink, illetve a következő 2 év legfontosabb megoldandó problémájának

  • a szervezeti struktúra bonyolultságát,
  • a szükséges készségek hiányát
  • és a dolgozók „kiégését” tartják.

    Fotó: AFP
  • A válaszadók számos fejlődési lehetőséget azonosítottak, de gyakran éppen a túl sok feladat nehezíti meg a hatékony előrelépést. A vezetők többsége úgy nyilatkozott, hogy a következő két évben elsősorban a belső, operatív működésre fókuszálnának, miközben a növekedést elsősorban az üzleti platformokon és az ökoszisztémákon, valamint a partnerhálózatokon keresztül kívánják fokozni.

    A járvány sok vállalatnál döntötte le a digitális transzformáció előtt álló akadályokat, és a vezetők egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a technológiára a kritikus folyamatok működtetésében

    - mondja Mark Foster, az IBM Services vezető alelnöke.

    A jövőben a vállalatvezetőknek kétszeres figyelmet kell szentelniük az alkalmazottaknak, a munkafolyamatoknak és a technológiai infrastruktúrának. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos szerepet játszik az empatikus vezetői fellépés a munkatársak önbizalmának, hatékony munkavégzésének és jólétének fenntartásában a jelenlegi zűrzavaros időszakban – fűzte hozzá Foster.

    Fotó: AFP

    A tanulmány rávilágít arra a három kulcsterületre, ahol a sikeres vállalatvezetők proaktívak és többet tesznek az alkalmazkodásért és túlélésért – szemben azokkal a vállalatvezetőkkel, akik csak arra várnak, hogy minden visszatérjen a „normális kerékvágásba”.

    A mesterséges intelligencia és a felhőtechnológia fontossága 20 százalékkal nőhet;

  • a vezetők 76 százaléka tervezi azt, hogy előtérbe helyezi a kiberbiztonságot – ezzel duplájára nőne a fejlett kiberbiztonsági megoldásokat jelenleg alkalmazó vállalatok száma;
  • a vezetők 60 százaléka szerint felgyorsulnak az automatizálási folyamatok;
  • az automatizálás egyre több üzleti területen lesz jelen.
  • Mindemellett míg a vezetők 74 százaléka úgy gondolja, hogy segítette alkalmazottait az újfajta munkavégzéshez szükséges készségek elsajátításában, addig ezzel csak a munkavállalók 38 százaléka ért egyet. Az is kiderült, hogy a munkaadók 80 százaléka azt állítja, hogy támogatja a munkaerő fizikai és lelki egészségét, ám a munkavállalók mindössze 46 százaléka érzi ezt a támogatást.

     

    felső vezetők koronavírus digitalizáció IBM
    Kapcsolódó cikkek