Magyar gazdaság

Hazánkba 504 millió euró értékben érkeznek szociális kötvények

Szociális beruházási kötvények kerülnek kibocsátásra, amivel a befektetők segíthetnek, hogy az emberek megtarthassák a munkahelyeiket.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy hamarosan uniós SURE-kötvényt bocsát ki, amely szociális beruházási kötvényként 100 milliárd euró összeghatárig terjed és független értékelő cég véleményezett. A keretrendszer célja a befektetők számára annak biztosítása, hogy a mozgósított pénzeszközök valóban szociális célt szolgálnak.

A bejelentésre azt követően kerül sor, hogy a Tanács a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a munkahelyek és a foglalkoztatottak védelmének elősegítése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott:

Azonkívül, hogy több milliárd eurót fektetünk be az európai munkahelyek megmentése és a koronavírus-világjárvány társadalmi hatásának csökkentése érdekében, szociális beruházási kötvényeket is kibocsátunk.

Fotó: Európai Bizottság

A Bizottság javaslatot tett a Tanácsnak, hogy

Magyarország részesüljön 504 millió euró (kb. 180 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatásban a SURE – azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz forrásaiból.

Azt követően, hogy a Tanács jóváhagyja a ma előterjesztett javaslatot, Magyarország kedvező feltételekkel nyújtott hitelek formájában jut majd hozzá a támogatáshoz. Ezek a források segíteni fogják az országot abban, hogy fedezze a koronavírus-világjárvány miatt életbe léptetett csökkentett munkaidős foglalkoztatási – és hasonló célú – programok, valamint a kapcsolódó egészségügyi intézkedések költségeit.

A Magyarország számára biztosított összeget is beleértve a Bizottság a SURE keretében összesen 87,8 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt 17 tagállamnak

SURE Magyarország Ursula von der Leyen kötvény Európai Biottság munkahely
Kapcsolódó cikkek