Magyar gazdaság

Két tagállam is sürgeti a techóriások szabályzását

Egy olyan rendszert kialakításán dolgoznak, amely képes hatékonyan kezelni a tech cégek gazdasági mellékhatásait.

Egy közös dokumentumot nyújtott be csütörtökön Franciaország és Hollandia az Európai Bizottságnak, amely szerint az uniónak nagyobb ráhatást kéne szereznie a nagy tech vállalatok és piacuk felett, mint amilyen a Facebook vagy az Amazon – írja a CNBC.

Pár hónapja már intenzív tárgyalásokat folytatnak az Európai Unióban, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályok vonatkozzanak a techóriásokra. Ebben a munkában egy újabb előrelépésnek számít, hogy Franciaország és Hollandia közösen nyújtottak be egy dokumentumot, amely szorgalmazza ezeknek a törvényeknek a megalkotását uniós szinteken.

Közös feladatunk, hogy egy olyan rendszert alakítsunk ki, amely képes hatékonyan kezelni ezeknek a vállalatoknak a gazdasági mellékhatásait

– fogalmazott Cedric O, francia digitális ügyekért felelős államtitkár.

Fotó: AFP

Az unió ennek a területnek eddig is az egyik élharcosa volt, így az elmúlt 12 hónapban intenzív vitákat folytattak a nagy tech cégek és a piaci verseny szabályozásának kapcsán.

Azzal párhuzamosan, hogy

trösztellenes vizsgálatokat folytat egyes cégek esetében, az Európai Bizottság piac specifikus adatvédelmi szabályzatokon is dolgozik.

A holland és francia előterjesztés a bizottságot ebben a munkában szeretné támogatni. Úgy vélik, hogy az uniónak meg kéne gátolnia, hogy a techóriások más iparágak kárára tevékenykedjenek, és adatközlésre köteleznék őket – írja a portál elemzője.

A bizottság jelenleg az adatgyűjtési szakasz végén jár, és előrejelzések szerint 2020 végére már a törvényi keret kerül előterjesztésre – mondta az Európai Bizottság szóvivője a CNBC tudósítójának.

Az előterjesztést még mind a 27 országnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, így a jogalkotó folyamat kerekei még bőven őrölnek, de annyit már bizonyosan tudni, hogy a szabályzások nem cég specifikusak lesznek, hanem az összes technológiai vállalatra vonatkozni fognak.

Hollandia Európai Bizottság Franciaország Facebook Amazon techóriások
Kapcsolódó cikkek