Magyar gazdaság

Milliókkal lehet olcsóbb a lakásvásárlás

A csokos vevők lakásvásárlási illetékének elengedésével bővült a januártól életbe lépő otthonteremtési program eddig nyilvánosságra hozott elemeinek köre. Még egy bejelentés biztosan lesz, ami a várakozások szerint a csok összegének megemelése lehet.

Teljes illetékmentességet kapnak az új és használt lakást csokkal vásárló családok, azok is, amelyek egyedül nevelik gyermeküket – közölte tegnap Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program negyedik elemét ismertetve. Az első elem a lakásértékesítési áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése, a második a csokkal új lakást vásárlók áfamentessége, a harmadik pedig a családok lakásfelújításának 50 százalékos állami költségátvállalása volt, ez utóbbi számlák alapján, későbbi elszámolással, hárommillió forintig értendő. Az otthonfelújítási program a tartósan beteg gyermeket nevelő családokra korhatár nélkül vonatkozik, a többire a gyermek 18 éves koráig. Az otthonteremtést támogató CSOK-os elemek már a jövőben gyermeket vállaló családokra is kiterjednek.

Mindezekkel egy nettó 50 millió forintos lakás vásárlása esetén a 4 százalékos illeték elengedése révén 2,1 millió forintot, az áfamentességgel pedig 13,5 millió forintot takarítanak meg a családok – mutatott rá Novák Katalin.

A miniszter a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy még legalább egy további bejelentés várható Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programjának részeként. Törvényeket kell majd módosítani, és rendeleteket kell alkotni, az egyeztetés már zajlik az érintett résztvevőkkel, minisztériumokkal. A program összes eleme január elsején lép életbe. A költség-előirányzatok felülről nyitottak, vagyis annyi pénzt ad rá a kormány, amennyi az igények kielégítéséhez szükséges. 2021–2022-ben biztosan lesz elég forrás – válaszolt a kérdésekre Novák Katalin, cáfolva, hogy a felújítási programot uniós pénzből finanszíroznák.

Az illetékmentesség bevezetése fontos lépés, már csak azért is, mert három-négy éve elinflálódott az új lakásokra érvényes, 15 millió forintos határ, sőt, a 15–30 millió forint közötti részre biztosított kedvezménnyel sem sokan tudtak élni, mert már alig akad néhány garzon a piacon a 25–28 millió forintos árkategóriában – közölték a fejlesztők. A döntés időszerű volt, és miután mentességet kapnak a használt lakást vásárló csokkosok is, a két piac egyidejű élénkítése jó irány.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Új lakást jellemzően úgy vásárolnak a családok, hogy közben el is adnak egyet. Minderről Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke, az egyik piacvezető lakásépítő cég, a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője beszélt a Világgazdaságnak. Kifejtette, hogy a csokosok száma a lokációtól is nagyon függ, a belső övezettől kifelé, a külváros irányába haladva nő az arányuk: a városiasabb részeken, a IX. és a XIII. kerületben inkább 5, mint 10 százalék, a IV. és a X. kerületben viszont 30 százalék körül mozog a Metrodom most futó projektjeiben – mondta Kiss Gábor. A jól működik, egyenletes és újratermelődő keresletet eredményez a gyermekvállalásra készülő családok révén. Az IFK alelnöke abban bízik, hogy nemcsak két-három éves, zárt végű elemekre támaszkodó piacélénkítés jön ismét, hanem 15-20 évre szóló, kiszámítható lakásprogram is. Támogatni kellene a mostani 20-30 éves, családalapítás előtt álló lakásbérlőket is a Magyarországon tartásuk érdekében, bár az otthonteremtési program hangsúlyozottan nem bérlakásprogram. Piaci szakértők szerint a csok összegének jelentős megemelése lehet a következő bejelentés tárgya.

Otthonteremtési program Novák Katalin ifk csok Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek