Magyar gazdaság

Az ÁKK további devizakötvény-kibocsátásokkal operál

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az ÁKK folytatja a forint és devizaadósság lejárati szerkezetének aktív kezelését.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) novemberben harmadszor is módosította idei finanszírozási tervét,

további benchmark méretű devizakötvény kibocsátásának teremti meg a lehetőséget a 2021-ben lejáró devizaadósság előfinanszírozása érdekében

– közölte az adósságkezelő csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: Christopher Pike/Bloomberg/Getty Images

Az augusztus 26-án publikált finanszírozási tervben szereplő 4 milliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét az ÁKK már kimerítette. A mostani módosítással az adósságkezelő devizaadósság részarányát továbbra is a teljes 10-20 százaléka közötti sávban tudja tartani – tette hozzá közleményében az ÁKK.

Az ÁKK idén eddig áprilisban 2 milliárd euró értéken bocsátott ki devizakötvényt,

majd júniusban 1,5 milliárd euró értékben zöld kötvényt, míg szeptemberben 500 millió euró ellenértékben bocsátott ki japán jenben denominált Szamuráj-kötvényeket, ebből két sorozat, Zöld Szamuráj volt. Az ÁKK szándékai szerint a hosszú futamidejű, előfinanszírozási célú devizakötvényt az év hátralévő részében bocsátaná ki, amennyiben a piaci kondíciók ezt lehetővé teszik.

Az ÁKK azt is közölte, hogy az augusztusban jóváhagyott finanszírozási tervben előirányzott hazai intézményi és lakossági kibocsátások nagy valószínűséggel még novemberben teljesülnek, ennek ellenére az ÁKK folytatja a forintpiaci kibocsátásokat a megszokott rendben annak érdekében, hogy tovább növelje a likviditási tartalékokat, amelyre az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv szintén lehetőséget biztosít.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az ÁKK folytatja a forint és devizaadósság lejárati szerkezetének aktív kezelését.

Jövő márciusban esedékessé válik egy tízéves, eredetileg 3 milliárd dollár összegű kötvényből még fennmarat 1,624 milliárd visszafizetése és egy 30 milliárd értékű hároméves jenkötvény futamideje is letelik. Legutóbb júliusban kellett törleszteni egy hároméves jüankötvényt, 1 milliárd jüan értékben.

devizakötvények ÁKK
Kapcsolódó cikkek