Magyar gazdaság

Elhúzódó válságra készül a kormány

A bruttó hazai termék hat százalék körüli mértékben csökkenhet idén, a válság előtti teljesítményt jövő év végén, 2022 elején érheti el a magyar gazdaság – derült ki a Pénzügyminisztérium frissített előrejelzéséből, s ezt a lapunknak nyilatkozó elemzők is megerősítették.

Az idén 6-6,5 százalékkal csökkenhet a ezt jövőre 3,5-4 százalékos növekedés követheti – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum konferencián. A válság előtti teljesítményt 2022 első fél évében érheti el a magyar gazdaság.

A miniszter leszögezte: ha megérkezik a vakcina, 2021 második negyedévében kedvező gazdasági fordulat várható, enélkül viszont elhúzódó talpra állással kell számolni. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta:

a kormányhoz hasonló prognózisa 5,8 százalékos visszaeséssel számol 2020-ban, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet a növekedés.

A harmadik negyedévben 5,5-6 százalék körüli GDP-csökkenés jöhet 2019 azonos időszakához képest. Palócz Éva várakozása szerint is 2022-ben érheti el a gazdaság teljesítménye a válság előtti szintet.

Illusztráció. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Hat százalék körüli GDP-csökkenést hozhat az év, amelyet jövőre ugyancsak 6 százalék körüli növekedés követhet, a válság előtti teljesítményt már 2021 második felében elérheti a magyar gazdaság – mondta Eppich Győző, az OTP Bank elemzője. Az idei harmadik negyedévben erős visszapattanás várható – erre utalnak a nemzetközi adatok is –, a soha nem látott bizonytalanság miatt azonban pontos számot nehéz prognosztizálni.

A július–szeptemberi időszakra várt erős felpattanásban fontos szerepe lehetett

a tavasz folyamán kiesett termelés pótlásának és az élénkülő lakossági fogyasztásnak.

Sok vállalkozás rövid, átmeneti sokkra készült, és mostanáig megtartotta a munkaerőt, a második járványhullámban azonban a nagyobb megtakarításokkal nem rendelkező cégek elvérezhetnek – magyarázta a szakértő.

Az ipari szektor egyelőre jól teljesít, de ha munkahelyek szűnnek meg, a kereslet visszaeshet, konzerválva a tartósan alacsonyabb fordulatszámon működő üzemek helyzetét. Eppich Győző hozzátette: ez jelenik meg a bizalmi indikátorokban is, amelyek a tavaszi visszaesés után gyors felpattanást mutattak, majd megtorpanó talpra állást jeleztek.

Az Európai Bizottság által közzétett gazdasági hangulatindex a tavaszi, 75,4-es mélypont után júniusban gyors felpattanást mutatott – 82,4 pontra ugrott –, ezután lassan emelkedett az index,

októberben azonban enyhe, 1,2 pontos esést szenvedett el.

A külkereskedelemben javulás várható a második fél évben, ugyanis az egészségügyi kisebb mértékű lehet, valamint a fogyasztás is egészen jól alakulhat – hívta fel a figyelmet Palócz Éva. A legnagyobb bizonytalanság a beruházásokat övezi, illetve a második negyedévhez képest a készletek is ellenkező irányba mozgathatják a GDP-t. A Kopint-Tárki vezetője szerint a válság elején várt gyors felpattanás valószínűleg elmarad.

Az év vége felé a járványhelyzet romlása határozhatja meg a gazdaságot, ugyan a tavaszihoz hasonló leállás nem valószínű, azonban az eddig jól teljesítő fogyasztást megtépázhatja a járvány.

A vendéglátásból kiesett forintok duplán fájnak a gazdaságnak, a vendégek nem vásárolnak, és az alkalmazottak jövedelme is csökken – vagy akár teljesen megszűnik –, így ők is visszafogják a költéseiket.

Palócz Éva a Pénzügyminisztérium által belengetett 500 milliárd forintos gazdaságvédelmi csomagot hiányolja, amely lökést adna a GDP-nek.

GDP Európai Bizottság lakossági fogyasztás kormány OTP Bank ipar külkereskedelem válság Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek