Magyar gazdaság

Ismét 50 pont felett az ipari várakozások

Az acéltermékek jelentősen megdrágultak októberben és maszkhiányról is beszámoltak a magyar vállalkozások.

Októberben 50,1 pontra emelkedett a beszerzési menedzser index (BMI) az előző havi 48,8 pontról – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményéből.

Az 50 pont felett konjunktúrát jelző szint felett alakult a BMI nyáron, majd szeptemberben kisebb meglepetésre a kritikus szint alá esett, ezt korrigálta most az index.

A foglalkoztatottsági index is 50 pont fölé emelkedett négy hónapnyi csökkenés után.

A termelési és beszerzési részindexek ugyan csökkentek, de 50 pont felett maradtak, az új rendelések mutatója pedig emelkedett. A szállítási átfutási idő továbbra is hosszú, aminek nagy szerepe van az alacsony BMI-ben. Az importindex és az exportindex egyaránt csökkent szeptemberhez képest.

Illusztráció.
Fotó: Roslan RAHMAN / AFP

Acél, acélalapanyag, acéltekercs, kereskedelmi áruk, papíralapanyag és sárgaréz kapcsán jeleztek a felmérés válaszadói jelentősebb áremelkedést, míg csirke, fémlemez, lemez alapanyag és sertés esetén árcsökkenésről számoltak be.

Októberben hiány volt alapanyagokból, alumíniumhegesztő huzalból, fali lámpából, fémekből, fém alkatrészekből, kínai bútorokból, laminált forgácslapból, légzésvédelmi eszközökből, speciális elektronikai eszközökből, szemcsés kvarchomokból és szórófejből.

MLBKT ipar BMI beszerzési menedzser index
Kapcsolódó cikkek