Magyar gazdaság

Keményebb járványvédelemre van szükség a termelés fenntartásához

A gazdaságnak tovább kell működnie, de ehhez egészséges dolgozókra van szükség. A védelmükben elengedhetetlen a járványvédelmi szabályok szigorítása, ha ez fájdalmas lenne is egyes szektorokban – mondta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Itt a járvány második hulláma. Hogy viseli a helyi gazdaság?

Fejér megye ipari és gazdasági tevékenysége nem egy ágazatra koncentrál, nagyon diverzifikált, ezért viharállóbb, mint azok a területek, ahol valamilyen szegmens domináns, akár például az autóipar. A megye vállalatai a járvány ellenére folyamatosan működtek. A gazdaság szereplői – és elmondhatom, hogy a mi megyénk vállalkozó is – egyetértenek: nem állhat le az ország, mert az aránytalan veszteségeket okozna. A vállalatok meg tudják oldani, hogy zavartalan legyen a termelési folyamat, miközben hatékony intézkedésekkel megelőzik a járvány terjedését a munkahelyeken. Nem is érkeztek olyan hírek, hogy vállalatok járványgócponttá váltak volna. A munkájuknak folytatódnia kell, de azt várnánk a döntéshozóktól, hogy a szükséges területeken hozzanak szigorúbb intézkedéseket a járvány megfékezésére.

Mire gondol?

Értelmetlen a nagyobb rendezvények megtartása, és nagyobb szigor kellene az olyan szolgáltatói területeken, ahol ebben az értelemben kontrollálatlan az emberek közti érintkezés. Vannak területek, ahol kell a szigor, és a vállalatok ezt várják el, hogy a gazdaság tovább működhessen. Bizonyos kereskedelmi egységekre gondolok, személyi szolgáltatásokra és rendezvényekre. Szükséges a maszkviselés, de vannak olyan szolgáltatások, amelyeknél ez nem elegendő védelem. Futballszerető ember vagyok, de lássuk be, az elővigyázatossági szabályokat a sportrendezvényeken is nehéz betartatni.

Ha a munkaerőt védenék: ezen a piacon korábban is voltak feszültségek.

Egyszerre van jelen a magyar gazdaságban a növekvő – hiszen vannak vállalatok, amelyek megrendeléshiánnyal küzdenek – és a munkaerőhiány. Az utóbbi nem hidalható át gyorsan a járvány miatt felszabaduló munkaerővel, ez kiderült. Voltak, akik megpróbálkoztak a szállodaiparban, vendéglátásban állásukat vesztők átképzésével, és voltak rossz tapasztalataik: vállalták a költségeket, aztán mikor enyhült a járvány, ez a friss munkaerő azonnal távozott. A munkaerő-gazdálkodás problémás terület marad.

Radetzky Jenő
Fotó: FMKIK

Európa újabb recessziós körtől tart. Fejér megye gazdasága visszaesik az idén?

Nem fog tartós veszteséget elkönyvelni, és a visszaesés kisebb lehet az országosnál, de lesz – ezzel kell számolni. Az önkormányzatoknál és az államnál is adóbevételek kiesésére kell számítani. A múlt évhez viszonyítva a negyedik negyedévben is visszaesés várható még. A globális gazdaság az év közepétől nagyon gyorsan igyekezett kompenzálni a korábbi zuhanást, a megfelelő megrendelésállomány az iparban most rendelkezésre áll. A cégek ugyanakkor tartalékot képeznek, mert a jövő bizonytalan. Ha világméretű vagy európai visszaesés jön, az bennünket sem fog elkerülni. Vannak cégek, amelyeknek most megvannak a megrendeléseik, de visszaeséstől tartanak. Az eltervezett beruházások nem álltak le, erre számos példa van. Ugyanakkor a járványtól független tényező, hogy az EU most záruló költségvetési ciklusának utolsó kihelyezései csúsznak, és sok vállalat kivár a fejlesztésekkel, amíg kiderül, az új ciklusban mire lehet majd pénzt kapni. Ami a hitellehetőségeket illeti, azok rendben vannak: óriási mennyiségű finanszírozást biztosított a Széchenyi-kártya, a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja, és beindult az MFB programja is az innovatív vállalatok segítésére. Most a társadalmi bizalom a legfontosabb: ez fogja eldönteni a beruházások sorsát. Szerencsére Fejér megyében sok az innovatív vállalat.

Ami az EU-pénzeket illeti, ez egy várható döccenő, de pont egybeesik a járvány érkeztével.

Az üzenet: a vállalatok elsőrendű érdeke, hogy a gazdaság menjen tovább, de pont ezért, a járvány ellenében elvárjuk a szigorítást. A cégek nagy költségeket és erőfeszítéseket vállaltak, hogy biztosítsák az egészségügyi szempontból biztonságos működést. Modern vállalatirányítási rendszerekkel működnek, amelyek a termelés minden részletét figyelik, és e folyamat szerves részévé vált a hatékony odafigyelés a dolgozók egészségére. Nem is váltak járványgócokká, de arra van szükség, hogy a dolgozóik másutt se fertőződjenek meg. Úgy látjuk, ehhez további intézkedésekre van szükség.

járványvédelem fejér megye Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaság
Kapcsolódó cikkek