BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország meghosszabbítja a járványszigort

A jelentős gazdasági következmények ellenére november vége helyett legjobb esetben csak napokkal karácsony előtt enyhíthetik a korlátozásokat Németországban.

Egyre borúsabbak a német gazdasági szereplők kilátásai, hiszen egyelőre alig enyhül a járvány második hulláma az országban,

sőt a halálozások száma rekordszintre nőtt közvetlenül a tartományi vezetők és Angela Merkel kancellár korlátozó intézkedésekről folytatott tárgyalását megelőzően. Úgy tűnik, hogy a lezárások miatt a legnagyobb visszaesést elszenvedő szolgáltatóipart követően immár az eddig kimagaslóan teljesítő német feldolgozóiparra is kezd átterjedni a válság második hullámának negatív hatása.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer

A müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb jelentése szerint jelentősen romlottak a német feldolgozóipari exportőrök várakozásai, ami a recesszió ismétlődését vetítheti előre ebben a szegmensben is.

A exportvárakozásokat számszerűsítő mutató az októberi plusz 7 pontról mínusz 2,1 pontra esett novemberben,

amiben jelentős szerepet játszik, hogy Európa más országait is erősen sújtja a járvány második hulláma. A német ipar gerincét adó autóipar különösen kilátástalannak értékeli a jövőbeli nemzetközi üzleti környezetet, és az elmúlt hónapok viszonylagos optimizmusa is elillant.

Az élelmiszeripar is a kivitel jelentős csökkenésére számít.

Valamivel bizakodóbbak a gép- és berendezésgyártók és a fémipar szereplői, akik az exportértékesítésük stagnálását várják, míg a vegyipar és az elektronikai ipar további növekedésben bízik. A gazdaságkutató intézetnek a német feldolgozó- és szolgáltatóipart is magában foglaló üzleti hangulatindexe ugyanakkor mind októberben, mind novemberben romlott, bár kevésbé, mint az elemzők várták. Ennek az volt a fő oka, hogy a feldolgozóipar eddig jól teljesített. Ahat hónapra előretekintő mutató viszont 91,5 pontra esett az októberi 94,7 pontról. A szakértők jobb adatot, 93,5 pontot vártak.

A német gazdaság a járvány első hullámában, a második negyedévben 9,7 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest, majd a harmadik negyedévben rekordmértékben, 8,5 százalékkal nőtt. Az Ifo azzal számol, hogy a korlátozások miatt a negyedik negyedévben ismét eshet a GDP. Az ismételt recesszió elkerüléséhez a járványhelyzet enyhülésére és a korlátozások mielőbbi feloldására lenne szükség, ám az aktuális járványstatisztikák alapján erre egyelőre nincs remény.

Carsten Brzeski, az ING bank vezető közgazdásza szerint pedig már elkerülhetetlen, hogy a gazdaság ismét recesszióba süllyedjen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben tartott beszédében tegnap arra figyelmeztetett, hogy a korlátozó intézkedések túl gyors enyhítése újabb fertőzési hullám veszélyét hordozza. Hangsúlyozta, hogy tisztában van a karácsonyi időszakot megelőző korlátozások gazdasági következményeivel, ám Európa nem engedheti meg magának azt a hibát, amit nyáron elkövetett, nem kockáztathat egy karácsony utáni harmadik hullámot, mert az még nagyobb károkat okozna.

Németországban tegnap rekordszámú koronavírussal összefüggő halálesetet jelentettek: egy nap alatt 410 beteg vesztette életét.

Noha a fertőzöttek napi esetszáma a múlt hét pénteki 23 788-nál tetőzni látszik, a tegnapi 18 633 eset sem számít még átütő trendfordulónak, ezért nem kezdhetők meg az enyhítések. Ennek megfelelően a 16 szövetségi állam vezetője és Angela Merkel kancellár tegnap délután kezdődő, de az estébe nyúló tanácskozásán lapzárta előtt az körvonalazódott, hogy november vége helyett legkorábban a karácsony előtti napokban kezdődhet a korlátozások fokozatos visszavonása, ha a járványhelyzet engedi, addig további szigorítások lépnek életbe. Az intézkedések hatását az enyhítéseket megelőzően újabb tanácskozáson értékelik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.