Magyar gazdaság

Több diák dolgozhat az év hátralévő részében

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés – derül ki a DiákÉSZ adataiból.

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés – derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adataiból. Az órabérekben nincs nagy változás, 1200–1500 forint az óránkénti bruttó átlag.

A járvány miatt a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly.

A megkérdezett szövetkezetek szerint az online oktatásra való átállás miatt a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is, ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák kiesik, mert haza kellett költöznie.

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy októberben mintegy 1200 diák dolgozott a szövetkezeten keresztül, míg tavaly ilyenkor 1700. Tapasztalatuk szerint tavasszal nagyobb volt a félelem a vírustól, nyárra azonban normalizálódott a helyzet. A havonta 2600-2800 diáknak munkát Mind-Diák Szövetkezet arról számolt be, hogy az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek. Felismerték ugyanakkor, hogy

a diákmunka rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

A tavaszi visszaesés után a nyár végére már elérte a tavalyi létszámot a szövetkezet, de a 2020-ra kitűzött célszámokat már nem fogják elérni.

foto: Kallus György/Világgazdaság

Jelenleg 500 diákot foglalkoztatunk, 15 százalékkal kevesebbet, mint tavaly novemberben. A népszerűbb szektorokban, például a kereskedelemben, több diák szeretne dolgozni, mint amekkora az igény, de a termelési partnereink több diá­kot is tudnának foglalkoztatni

– mondta a Világgazdaságnak Tóth Tamara, a Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetője. Hozzátette, hogy nyáron volt egy látható, de az előző évektől lényegesen elmaradó fellendülés, és arra számít, hogy 2021 második negyedévétől kezd majd visszatérni a diákmunkapiac a rendes kerékvágásba.

A nyár után a karácsony a második legerősebb időszak a diákfoglalkoztatásban, az egész éves igény közel 20 százalékát adja

– mondta lapunknak Tóth Rozália, a Prohuman diákmunka-üzletágának vezetője. A 18 év alattiak mozgástere szűkült, a gazdasági lassulás miatt valamivel kevesebb a munkalehetőség. Erősödik a diákok igénye a teljes munkaidős, biztosabb, hosszabb távú elköteleződést igénylő állásokra, míg korábban a rugalmas, két-három napos munkákat preferálták – tette hozzá. Meglátása szerint 2021 első fél évében 10-20 százalékos visszaesés várható a diákmunkákban, de nyárra visszaállhat a kereslet legalább a 2019-et megközelítő szintre.

DiákÉSZ prohuman diákmunka Mind-Diák Szövetkezet
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek