Magyar gazdaság

Tömeges elbocsátás egyelőre nem várható a vírus miatt

A második hullámnak egyértelműen nagyobb gazdasági hatásai lesznek, és a munkaerőpiacot is jócskán átalakítja, a tavaszihoz hasonló mértékű kirúgási hullámra azonban egyelőre nem kell számítani.

A második hullámnak egyértelműen nagyobb gazdasági hatásai lesznek, és a munkaerőpiacot is jócskán átalakítja – értékelt a Világgazdaságnak Ficza János, a Cvonline.hu állásportál kommunikációs munkatársa. Kifejtette: vannak olyan ágazatok, ahol már tavasszal is kimagaslóan megnőtt az álláskeresők száma, és valószínűsíthető, hogy ezekben az ágazatokban ezúttal is nehéz időszak várható.

Ide sorolta a vendéglátóiparon kívül a szolgáltatások, az adminisztráció, az ügyfélszolgálatok, a marketing, reklám, a rendezvényszervezés, valamint a HR területét.

Ezekben a kategóriákban nemcsak az álláskeresők száma növekedett, hanem a meghirdetett állásajánlatok száma is erősen csökkent az elmúlt fél év során – tette hozzá Ficza János.

A november 11-től elrendelt kijárási tilalom és egyéb korlátozások súlyosan érintik a vendéglátást és a szabadidő-ágazatba tartozó vállalkozásokat. Mivel az éttermek, a szállodák, valamint az egyéb szórakoztató- és szabadidős létesítmények is bezártak, több százezer munkahely került veszélybe. Azonban a az elmúlt hónapokban javuló trendet mutatott: a tavaszi korlátozások idején a júniusban érte el a csúcsot, és a nyári hónapok alatt folyamatosan javultak a foglalkoztatottsági adatok. Míg a nyár elején rövid időre 5 százalék fölé is emelkedett az állástalanok aránya, augusztusra ismét 4 százalék alá süllyedt, és a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót.

Fotó: Kallus György / VG

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunknak megerősítette, hogy

ismét emelkedhet a munkanélküliség a következő hónapokban, azonban a kormány új intézkedései tompíthatják a trendet.

Az elemző úgy véli, hogy

a tavaszihoz hasonló mértékű kirúgási hullámra egyelőre nem kell számítani.

A nehéz helyzetbe került vállalkozásokat adókedvezményekkel és bértámogatással segíti a kormány, cserébe azt várja tőlük, hogy nem bocsátják el az alkalmazottaikat, és a novemberi bérüket is kifizeti. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban úgy számolt, hogy a vendéglátás és a szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig csaknem 30 ezer munkahely megőrzését segíthetik a legújabb lépések.

Ficza János arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan területek, amelyek tavasszal sem érezték meg a koronavírus hatásait:

a kiskereskedelemben például folyamatos a toborzás, és az álláskeresők is nagy számban itt szeretnének elhelyezkedni.

Március óta az állásajánlatok legnagyobb része a gyártás és a termelés területére szólt, a mérnöki és az informatikai területen szintén továbbra is erős maradt a munkaerő-kereslet. Németh Dávid jelezte, hogy az ellátási láncok tavaszihoz hasonló összeroppanása ugyan nem következett be, azonban sok függ attól, hogy miképp alakulnak a megrendelések Európában. Ficza János azt emelte ki, hogy a magyar termelés erősen exportközpontú, a gazdaság nagyban függ a nemzetközi trendektől. Ha a nagyvállalatok továbbra is tudnak külföldre gyártani és szállítani, valószínűsíthető, hogy nem lesz szükség tömeges elbocsátásokra – tette hozzá az állásportál kommunikációs munkatársa.

koronavírus álláskeresők cvonline.hu munkaerőpiac munkahelyek
Kapcsolódó cikkek