Magyar gazdaság

Töretlenül nő a faktoringpiac

Lassuló ütemben ugyan, de dinamikusan nő a forgalom a magyarországi faktoringpiacon – derül ki az ágazati szövetség harmadik negyedéves adataiból. Az első kilenc hónap adatai szerint 2020-ban is forgalmi rekord születhet a szolgáltatóknál.

Szeptember végére meghaladta a 2313 milliárd forintot a magyarországi faktoringpiac forgalma, ami erőteljes, 17,9 százalékos bővülés 2019 első kilenc hónapjához képest – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség honlapján közzétett adatokból.

A bővülés üteme ugyan elmarad az egy évvel korábban mért 27,5 százaléktól, ám így is minden esély megvan arra, hogy 2020-ban megdőljön a tavalyi év egészére kimutatott, csaknem 2850 milliárdos forgalmi rekord.

A szervezet adatai szerint a bruttó faktorált állomány 305 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben, 5,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A nettó faktorált állomány hasonló mértékben csökkent, és 253,7 milliárd forintot tett ki. Az ügyfelek száma azonban éves összevetésben 5,9 százalékkal, 4345-re emelkedett, ezen belül az aktív ügyfeleké 2,3 százalékkal, 3639-re nőtt.

A faktoringpiac az elmúlt években nagyon látványos emelkedést ért el Magyarországon, miután egyre több cég igyekszik kihasználni a konstrukció előnyeit, és egyes szolgáltatók aktivitása is erősen növekedett. Az idei emelkedéshez nyilvánvalóan hozzájárulhatott a koronavírus-járványból eredő bizonytalanság és a vállalatok közötti bizalom csökkenése is.

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet nyomán várhatóan az idén is látványos mozgások történnek majd a piacon, akár az ágazatok, akár az ügyfélméret szerint mért megoszlás alapján. Ami az előbbit illeti, a faktoringszövetség adatai szerint tavaly

az ipari cégek részesedése több mint a duplájára, 23-ról 50 százalékra ugrott a forgalmon belül, miközben a kereskedelmi ágazat súlya 37-ről 27, a szolgáltatásoké pedig 23-ról 13 százalékra csökkent.

Eközben a nagyvállalatok súlya 42-ről 31 százalékra olvadt, a mikro-, kis- és középvállalkozások részesedése viszont érezhetően emelkedett. A szolgáltatók összetételénél, illetve a piaci koncentrációnál évek óta nincs nagyobb változás. Amellett, hogy a legkiemelkedőbb piaci szereplők túlnyomó többsége változatlanul banki hátterű, a tíz legnagyobb szolgáltató forgalmi részesedése 99, az öt legnagyobbé pedig 91 százalékos volt 2019-ben.

faktoring magyar faktoring szövetség
Kapcsolódó cikkek