A vendéglátóüzletek üzemeltetői (ideértve az alkalmi rendezvényeket és a szálláshelyeket is) nem köthetnek olyan szerződést, amely azt rögzíti, hogy az ott árusítandó sör, üdítőital, gyümölcslé, ásványvíz vagy éppen szóda több mint 80 százaléka ugyanattól a gyártótól származzon – áll a módosított kereskedelmi törvényben. A vendéglátó köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni. A téma kapcsán Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke korábban a Figyelőnek azt nevezte meg végső célnak, hogy a magyar kézműves gyártók és kistermelők ugyanolyan helyzetben legyenek a hazai italpiacon, mint a Németországban, Ausztriában, Csehországban vagy éppen Szlovákiában működő társaik. „Az elérni kívánt 80-20 százalékkal szemben nálunk most még jóindulattal is 95-5 százalék az arány, a törvénymódosítás egy lépés afelé, hogy ez változzon” – húzta alá. Úgy látja, hogy idővel nemcsak az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat magában foglaló HoReCa-piacon érhetnek el 20 százalékos részarányt a kisüzemi főzdék, hanem az ágazat teljes vertikumában, beleértve a kiskereskedelmet is. A kizárólagos szerződéseket a jogszabály szerint 2021 augusztusától kell semmisnek tekinteni, ahol nincs érvényben ilyen megállapodás, ott az új jogszabályokat 2021. március 1-jétől kötelező alkalmazni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.